Ruský ministr: O omezení těžby ropy se můžeme dohodnout v dubnu i bez Íránu

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak Zdroj: kremlin.ru

Globální dohoda o zmrazení těžby ropy by mohla být podepsána v dubnu bez zahrnutí Íránu. Po setkání se svým íránským protějškem to dnes prohlásil ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Teherán má podle něj právo zvýšit po letech mezinárodních sankcí svou produkci této strategické suroviny.

Na zmrazení produkce ropy na lednové úrovni se minulý měsíc předběžně dohodly Saúdská Arábie, Rusko, Venezuela a Katar. Podmínily to ale obdobnými kroky u dalších předních producentů. Dohoda by mohla podpořit světové ceny ropy, které od června 2014 klesly kvůli nadměrným zásobám o zhruba 65 procent.

Novak dnes prohlásil, že konečná dohoda o zmrazení těžby by mohla být sjednána v dubnu v Dauhá. Zapojen by do ní nemusel být Írán, který se snaží vrátit svou těžbu na úroveň před zavedením mezinárodních sankcí kvůli svému kontroverznímu jadernému programu. Teprve poté by Írán podle ruského ministra mohl uvažovat, zda se k dohodě připojí.

„Sdílíme názor, že Írán je ve zvláštní situaci. Sankce, které byly v minulosti zavedeny, podstatně zasáhly íránskou produkci,“ řekl podle agentury Reuters Novak po setkání s íránským ministrem ropného průmyslu Bížanem Námdarem Zangánem.

Vývoj ceny ropy BrentGraphical visualization of market data.Zdroj: ieconomics.com

Zmrazení těžby podle něj Írán všeobecně podporuje. Má ale za to, že jeho vlastní produkce se nejdříve musí vyšplhat na čtyři miliony barelů denně, což je úroveň z doby před zavedením sankcí. V lednu, kdy byly tyto restrikce zrušeny, dosahovala těžba v Íránu podle zdrojů Reuters 2,93 milionu barelů denně.

Írán dal už o víkendu najevo, že se k plánu na zmrazení těžby zatím nehodlá připojit. Ceny ropy dnes klesly až o zhruba čtyři procenta.