Sázky proti čínským společnostem se komplikují

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Investoři sázející na pokles akcií čínských společností kotovaných ve Spojených státech v loňském roce vydělali nemalé peníze. Nyní ale zjišťují, že je stále složitější najít vhodné cíle pro takzvaný prodej nakrátko při kterém investor profituje na klesající ceně akcií.

Částečně jsou problémy sázek proti čínským společnosti spojeny s tím, že jejich akcie již zažily masivní výprodeje. Některé společnosti, jejichž akcie se obchodují na newyorkské burze, byly obviněny z podvodu, akcie některých byly staženy z burzy. Index Bloomberg China Reverse Merger, který sleduje vývoj akcií 82 společností kotovaných v New Yorku, od svého vrcholu na začátku roku 2010 ztratil 68 procent.

„Prodeje nakrátko jsou nyní více technickou záležitostí,“ citoval deník Financial Times makléře asijského hedgeového fondu. „V loňském roce šlo všechno dolů, nyní jdou akcie řady firem nahoru a musíte dělat rozsáhle fundamentální analýzy každé společnosti a jejího managementu,“ dodal makléř. Řada hedgeových fondů, které se zajímají o akcie čínských společností, nyní přesouvá svou pozornost od čínských firem na newyorkské burze k Hongkongu, kde je – díky blízkosti pevninské Číny – mnohem větší trh s cennými papíry čínských společností.

Data, která ukazují množství zapůjčených akcií ke spekulování na jejich pokles, tento trend potvrzují. Podle společnosti DataExplorers vzrostl za poslední rok v Hongkongu průměrný objem akcií zapůjčených pro prodej nakrátko z 1,3 procenta na 1,6 procenta vše emitovaných akcií. Naopak u čínských společností kotovaných na newyorkské burze se tento ukazatel za stejné období snížil o procento z 2,8 na 1,8 procenta. Carson Block, americký spekulant ze společnosti Muddy Waters, si myslí, že makléři v nadcházejících měsících zesílí své útoky na společnosti obchodované v Hongkongu s reporty obsahující obvinění z podvodů a zpronevěry.