Sobotka požádal německé úřady o pomoc s českou ropou

premiér Bohuslav Sobotka

premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Premiér Bohuslav Sobotka dnes požádal německé úřady o spolupráci při zajištění převozu zásob ropy, které má Česko v německých zásobnících firmy Viktoriagruppe. Sobotka, který kauzu kolem zásob považuje za velký problém ve vzájemných vztazích, to řekl po jednání s německým velvyslancem v České republice Arndtem Freytagem von Loringhovenem. Podle velvyslance čeští a němečtí odborníci zahájí konzultace o tom, jakým způsobem ropu Česku vrátit.

Ve skladu firmy v bavorském Kraillingu má stát uloženu naftu za několik set milionů korun. S firmou však bylo zahájeno insolvenční řízení a předběžný insolvenční správce ve svém lednovém rozhodnutí neuznal, že nafta je českého státu.

„Požádal jsem ho o součinnost při tom, kdy Česká republika uplatňuje své vlastnické právo ke státním hmotným rezervám,“ uvedl Sobotka po schůzce s německým velvyslancem. Zároveň požádal německou stranu, aby postupovala na základě společné smlouvy z roku 2004. „Tato mezistátní smlouva dává České republice právo, aby kdykoliv si mohla své hmotné rezervy z území Německa odvézt,“ poznamenal.

„Dohodli jsme se, že co možná nejdříve zahájíme formální konzultace, při nichž budou odborníci z Česka a Německa jednat o tom, jak bude možné navrátit české rezervy. Jsem si jistý, ze tyto rozhovory povedeme stejně otevřeně, ve vzájemné důvěře a ve snaze dosáhnout výsledku, jako je to obvyklé v těsných a přátelských vztazích mezi našimi zeměmi,“ sdělil ČTK k jednání s premiérem německý velvyslanec.

Absurdní zpochybnění

České vlastnictví ropy by podle Sobotky nemělo být v žádném případě zpochybněno. „Já myslím, že to je absurdní, absurdní zpochybnění,“ uvedl na adresu výroku předběžného insolvenčního správce firmy Viktoriagruppe. Kvůli problému by se podle něj měla sejít skupina expertů obou zemí. Sobotka také zkritizoval rozhodnutí předchozích vlád umístit velkou část státních hmotných rezerv mimo území Česka.

Sobotka o problému jednal s německým velvyslancem, náměstkem ministra zahraničních věcí Rudolfem Jindrákem a předsedou Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavlem Švagrem. Právě této státní organizaci zásoby ropných produktů uskladněných v Německu patří. Stát má zásoby nafty zhruba na 95 dnů, v Německu by měly nyní být zásoby asi na dva dny.

Úspory s riziky

Česko může mít část zásob nafty uskladněnou v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob z roku 2004, který v roce 2010 uzavřela SSHR. Správa tehdy argumentovala například tím, že stát uskladněním části zásob nafty v Německu ušetří desítky milionů korun. Švagr v minulosti několikrát uvedl, že předchozí vedení SSHR ale neodhadlo všechna potenciální rizika, která z kontraktu vyplývala.

Předběžný správce argumentoval při svém lednovém rozhodnutí například tím, že v roce 2010 byla při převozu české nafty do Německa smíchána česká nafta s naftou firmy Viktoriagruppe. Správce také tvrdil, že smluvní vztah mezi SSHR a firmou neodpovídá německým právním předpisům. Na začátku tohoto týdne oznámil mluvčí SSHR Jakub Linka, že okresní soud v německém městě Weilheim in Oberbayern zahájil s firmou insolvenční řízení. Dodal, že všichni věřitelé mají do 16. března čas přihlásit své pohledávky. Tento krok učiní i SSHR.

Viktoriagruppe převzala část zásob paliv v roce 2004
Vývoj událostí kolem zásob české ropy, uložených v Německu u firmy Viktoriagruppe (insolvenční správce firmy odmítl, že nafta v německém skladu patří ČR):
2004 - Správa státních hmotných rezerv (SSHR) uzavřela s německou firmou Viktoriagruppe smlouvu o skladování části zásob paliv. Podle původního kontraktu skladovala společnost pohonné hmoty v zásobnících na území ČR.
Únor 2010 - Byl uzavřen dodatek smlouvy, podle které mohla česká pobočka Viktoriagruppe začít skladovat část zásob v Německu. Už tehdy tisk upozornil na to, že není veřejně znám vlastník Viktoriagruppe, objevily se spekulace o napojení na ruský Lukoil. Firma později podle médií svou majetkovou strukturu sdělila SSHR, ale nezveřejnila ji.
Září 2012 - Časopis Týden přinesl informace o podezřelých okolnostech kontraktu mezi SSHR a Viktoriagruppe. Firma podle týdeníku nedodala správě včas dohodnuté množství paliv, SSHR ale souhlasil s uzavřením dodatku, díky němuž pak Viktoriagruppe nemusela platit vysoké penále.
Červenec 2014 - Kontrola v německém skladu Viktoriagruppe v bavorském Krailingu ukázala, že chybí 700 tisíc litrů nafty z českých zásob. Palivo musela firma doplnit, což SSHR zkontrolovala. Správa navíc společnosti udělila půlmilionovou pokutu a snížila částku za skladování.
Září 2014 - České pobočce Viktoriagruppe měly být kvůli dluhům na daních (podle serveru Aktuálně.cz ve výši 350 milionů korun) obstavena bankovní účty, finanční úřad ale zjistil, že konta jsou prakticky prázdná.
Konec září 2014 - Další kontrola SSHR v bavorském skladu ukázala, že opět chybí část paliv, tentokrát přibližně pět milionů litrů nafty. V Německu přitom Viktoriagruppe skladovala čtyři pětiny paliva, kterém jí SSHR svěřila (firma celkem měla na starosti zásoby na zhruba 2,5 dne spotřeby v ČR).
2. října 2014 - Informace o potížích firmy Viktoriagruppe se zásobami paliv i dluhy vůči státu se objevily v českých médiích. Mluvčí SSHR Jakub Linka sdělil, že správa eviduje neproplacené faktury ze strany společnosti a že předseda správy Pavel Švagr už informoval o situaci vládu. Vedení Viktoriagruppe informace o ztrátách ztráty zásob popíralo.
22. října 2014 - Server Aktuálně.cz uvedl, že stát odváží zásoby z českých skladů Viktoriagruppe do nádrží státního podniku Čepro. Německé sklady firmy byly pod dozorem bavorské celní správy.
3. listopadu 2014 - Předseda SSHR Pavel Švagr řekl, že nelze vyloučit, že Viktoriagruppe, která správě dluží 126 milionů korun, skončí v insolvenci. Podle dostupných informací již firma začala rozdávat výpovědi.
28. listopadu 2014 - Správa státních hmotných rezerv oznámila, že už přemístila pohonné hmoty z českých skladů Viktoriagruppe do nádrží Čepra.
8. prosince 2014 - Mateřská společnost Viktoriagruppe na sebe v Německu podala insolvenční návrh.
23. ledna 2015 - Předseda SSHR Pavel Švagr informoval, že insolvenční správce Viktoriagruppe neuznal, že nafta uložená v jejím německém skladu patří ČR. S rozhodnutím správce SSHR nesouhlasí.