Spavá nemoc pražské burzy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Malé objemy, žádné nové emise a nezájem investorů. Pražská burza se z úpadku vymaní jen velmi těžko.

Asi se bojí, že je vzbudíme. Takhle odpovídá fotograf týdeníku Euro na dotaz, proč nedostal povolení vyfotit prostory pražské burzy zevnitř. Je to neškodný vtípek, ale dobře ilustruje, jak se o centru českého kapitálového trhu v poslední době smýšlí. Nijak. A když už, rozhodně ne v dobrém slova smyslu. Na pražské burze se odehrává nejméně obchodů v její historii, stále trpí nedostatkem zajímavých akcií a kromě toho se z ní vytrácejí zahraniční investoři. Dokáže budoucí vývoj burzu resuscitovat z její agónie?

Evropský upgrade

Od chvíle, kdy v Rybné ulici naposledy zazvonil slavnostní zvon oznamující příchod nové firmy na burzu, už nějaký čas uplynul. I když společnosti zvažující IPO (primární úpis akcií – vstup na burzu spojený se ziskem nového kapitálu) stále existují, zvon zůstane nějakou dobu ještě zticha. Do té doby bude pravděpodobně situace českého kapitálového trhu podobně tragická jako dosud.

Zda není „tragická“ moc silný výraz? Za druhé čtvrtletí se na pražské burze zobchodovalo na hlavním trhu pouze lehce přes padesát miliard korun. To je přibližně polovina toho co za stejné období loňského roku, nemluvě o období před rokem 2008, kdy byly objemy ještě výrazně vyšší. Nové firmy sem své akcie nabízet nepřicházejí, a vzhledem k tomu, jak málo se v Praze otočí peněz, se není čemu divit. Je otázkou, zda se objemy obchodů někdy vrátí na své původní úrovně.

„Určitě nevrátí, protože EU přijala legislativu, která doslova vyhání investory z burzy,“ říká neobvykle skepticky generální ředitel pražské burzy Petr Koblic. Naráží tím na směrnici z dílny Evropské komise, kterou skutečně kritizují odborníci ze všech stran a díky níž se staly mnohem výhodnější takzvané OTC deriváty (over-the-counter), mimoburzovní obchody uzavírané obvykle po telefonu. „Je to sice naprosto absurdní, ale bohužel se to stalo. Podstatná část obchodů se přesunula a obchoduje se po telefonu v Londýně,“ říká Koblic.

Pokud je ale skutečně na vině evropská legislativa, logicky by měly být v podobné situa¬ci i jiné evropské burzy. Částečně tomu tak je. Například v donekonečna kanonizované Varšavě se v červnu zobchodovalo o necelých 300 milionů złotých denně míň ve srovnání s předchozím rokem. Potíže má i největší evropská burzovní skupina NYSE Euronext, která propojuje burzy v Londýně, Paříži, Amsterodamu a dalších evropských městech s New Yorkem. Za první pololetí měla o 30 milionů dolarů nižší zisk kvůli úbytku obchodníků. Má to ale háček. Za prvé, pokles pražské burzy nad výše zmíněnými skutečně vyniká. Za druhé, těžko můžeme vývoj českého kapitálového trhu v posledních letech svádět na směrnici, která byla přijata už v roce 2004. Nemluvě o tom, že ony OTC deriváty nijak zvlášť na objemu nerostou, spíše naopak.

EuroEuro | E15

Celý článek najdete v aktuálním vydání týdeníku Euro