Spotřeba ropy prudce roste. Hypotéza zlomu se nenaplňuje, píše analytik

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Světová spotřeba ropy se díky vysoké poptávce v rozvíjejících se ekonomikách zvyšuje nejrychlejšími tempy za poslední desetiletí a její silný růst bude nejspíše pokračovat. Evidentně se tak nenaplňuje teorie "zlomu" či "vrcholu poptávky po ropě", která předpokládá, že spotřeba suroviny přestane růst a začne klesat. Napsal to analytik agentury Reuters John Kemp.

Ekologičtí aktivisté přišli s představou „poptávkového zlomu“ po ústupu od dříve oblíbené teorie „ropného zlomu“ v těžbě, podle níž se produkce ropy dostává na dosažitelné maximum, začíná stagnovat a směřuje k nevyhnutelnému poklesu.

Naplnění této hypotézy odložila do vzdálené budoucnosti „břidlicová revoluce“, díky níž se začaly v USA i jinde ve světě objevovat a těžit rozsáhlé zásoby ropy a plynu vázané v břidlicích a dalších nekonvenčních zdrojích.

Světová spotřeba ropy loni vzrostla o téměř 1,9 milionu barelů denně (b/d), což byl nejrychlejší růst od roku 2004 s výjimkou roku 2010, kdy poptávka po krizovém propadu prudce oživila. Většina analytiků předpovídá letos růst o dalších 1,5 milionu b/d a podobné tempo i v roce 2017. Šlo by o nejsilnější období růstu od let 2004-2006, uvádí Kemp.

Spotřeba ve vyspělých průmyslových zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se podle Kempa skutečně dostala na své maximum už v roce 2005, kdy dosáhla 50 milionů b/d. Od té doby po většinu let klesala a do roku 2014 se snížila o deset procent. Vedl k tomu silný růst cen ropy, povinné zavádění úsporných technologií a dlouhé období ekonomického útlumu.

Ve světě jako celku se ale spotřeba dál rychle zvyšovala. Za deset let do roku 2014 se spotřeba mimo OECD zvýšila o více než 13 milionů b/d a v roce 2015 se díky poklesu cen a ekonomickému oživení obnovil růst i v zemích OECD. Vzhledem k pokračujícímu růstu světové ekonomiky a nízkým cenám ropy by se měla spotřeba v dohledné budoucnosti nadále zvyšovat, píše Kemp.

Země mimo OECD v roce 2013 poprvé spotřebovaly více ropy než vyspělé ekonomiky a podle Kempa nic nenasvědčuje tomu, že by tam poptávka zpomalovala, natož dosahovala vrcholu. V důsledku toho je nyní deset z dvaceti zemí s nejvyšší spotřebou ropy mimo OECD a země jako je Čína a Indie se staly klíčem k odhadům spotřeby jak v krátkodobém, tak dlouhodobém horizontu.

Kemp poukazuje na to, že v rozvíjejících se zemích rychle narůstá střední třída, jejíž příslušníci jezdí autem a používají více leteckou dopravu. Počty automobilů v těchto zemích z nízkých úrovní prudce rostou a mají potenciál dalšího silného vzestupu. Poptávku po autech budou dál podněcovat vládní programy budování silniční infrastruktury.

Aktivisté tvrdí, že během 10-20 let nastane nevyhnutelný „zlom“, kdy začne světová spotřeba ropy klesat, a část zásob ropy tak zůstane nevyužita. Podle Kempa se však příliš zahleděli na potenciál elektromobilů a úspory palivova, ale přehlížejí revoluci v mobilitě v rozvíjejícím se světě, která vede k silnému růstu poptávky po cestování do práce a za rekreací.

Vývoj ceny ropy Brent za posledních 5 let: