Superkomodita rostoucí za všech okolností. Burziánům dala násobky Wall Street

Pomeranče předvádějí burzovní boom takové síly a délky, jakou svět dlouho nepamatuje

Pomeranče předvádějí burzovní boom takové síly a délky, jakou svět dlouho nepamatuje Zdroj: Grafika e15

V posledním roce nenachází svého růstového přemožitele. S bezmála devadesáti procenty tato komodita zdražila za uplynulých dvanáct měsíců nejvíce ze všech významných surovin využívaných v průmyslu, potravinářství, či v energetice. Burzovních „nej“ má ale na kontě podstatně více. Přinejmenším od roku 1980 nebyla nikdy dražší. Její současný růstový trend trvá bezmála čtyři roky od podzimu předpandemického roku 2019. Během této doby vydělala investorům téměř 280 procent, tedy sedmkrát více než americký akciový index S&P 500. Řada investorů s touto komoditou navíc otvírá svůj den. Nalijme si tedy také ranní sklenku pomerančového džusu. 

„Takzvaný futures kontrakt na mražený pomerančový džus obchodovaný v New Yorku má po roce více než dvojnásobnou cenu, a to rekordních 340 centů za libru váhy. Během posledních deseti let byly přitom ceny v průměru kolem 140 centů,“ uvádí pro e15 hlavní komoditní stratég Saxo Ole Hansen.

Zdecimovaná úroda

Hlavním důvodem je podle něj zdecimovaná úroda pomerančů na americké Floridě, která tvoří kolem 90 procent dodávek pomerančové šťávy na americký trh. „Výroba tam byla zdevastována problémy s počasím z hurikánů a mrazu stejně jako pokračujícím bojem s nevyléčitelnými onemocněními citrusů,“ dodává Hansen. 

Jak uvádí červencová, zatím poslední předpověď amerického ministerstva zemědělství, floridská produkce pomerančů má být v této sezoně zhruba o polovinu nižší oproti té loňské. A to se samozřejmě projeví a dost možná už projevuje na ceně.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!