Švýcarské „zlato“ je na vrcholu

Švýcarsko

Švýcarsko

Příliv peněz do měny způsobil, že frank v uplynulých dvou letech posílil vůči euru i dolaru více než o třicet procent a k oběma měnám se dostal na historické rekordy. Obavy z krize, které se v uplynulých měsících vrátily na scénu, se odrazily v prudkém růstu švýcarského franku. Ten se v době, kdy se otřásá pozice eura i dolaru, stal v očích investorů vedle zlata a německých státních dluhopisů „bezpečným přístavem“.

Například vůči dolaru frank včera poté, co se američtí politici opět nedohodli o navýšení dluhového stropu, prudce posílil o dvě procenta. Za jeden dolar se tak platí 80 centimů, za euro 1,15 franku.

Řada analytiků předpovídá, že kurz franku a eura se letos dostane až na poměr 1 : 1. „Frank zůstane silný hodně dlouho, protože dluhová krize v Evropě se jen tak nepřežene. Nacházíme se v růstové krizi a v takové situaci jsou účetní knihy, které jsou čisté, velmi atraktivní. A to je případ Švýcarska,“ řekl Bloombergu Sebastien Galy ze Société Générale.

Silný frank však způsobuje i potíže: řada velkých švýcarských exportérů totiž zisků dosahuje v eurech a dolarech, kdežto náklady účtuje v euru, což tlačí na ceny a snižování zisků. Švýcarský akciový index SMI tak od začátku roku oslabil o osm procent. Na silný frank doplácí také švýcarský vývoz – v červnu tempo jeho vzestupu zpomalilo, za celý rok se čeká růst jen kolem dvou procent.

Příliš silný frank komplikuje život i mimo republiku – například v Polsku je vedeno přes padesát procent objemu hypoték právě ve francích, což Polákům ztěžuje splátky, protože zlotý vůči franku stejně jako euro oslabil. S vysokým objemem hypoték ve francích se potýká rovněž Maďarsko, které muselo poskytnout dlužníkům státní pomoc.

Někteří analytici tvrdí, že je frank už přehřátý. „Ohodnocení švýcarského franku je extrémní,“ řekl agentuře Dow Jones Colin Harte z Barings Asset Managementu. „Kvůli velké závislosti švýcarské ekonomiky na exportu je pravděpodobné, že hospodářství začne ve druhé polovině roku oslabovat. Dosavadní zhodnocení měny se na kondici podniků totiž kvůli měnovému zajištění ještě tolik neprojevilo,“ varoval.

Export se na švýcarském HDP podílí zhruba 50 procenty. V zemi sílí hlasy, že by tamní centrální banka měla přistoupit k intervenci na oslabení měny. Zatím to ale nevypadá moc pravděpodobně – zhruba loni touto dobou totiž banka intervenovala, což ji stálo miliardy franků a efekt byl minimální. Banka se tak zatím jen snaží měnu zneatraktivnit ultranízkými úrokovými sazbami. Na druhou stranu je ekonomika neutrální země stále v poměrně dobré kondici – ekonomika má růst dvouprocentním tempem, výše inflace je na úrovni 0,7 procenta, nezaměstnanost tři procenta, běžný účet v přebytku, rozpočet téměř vyrovnaný a státní dluh na úrovni 40 procent HDP.

Velká poptávka je kromě měny také po švýcarských realitách. Země je jednou z mála v Evropě, kde ceny nemovitostí rostou – za poslední rok přidaly pět procent. Švýcarsko, ve snaze zabránit spekulacím s nemovitostmi, poměrně razantně omezuje možnost nákupu realit
cizinci – ti si mohou pořídit byt maximálně do výměry 200 metrů a pozemek do tisíce metrů čtverečních, přičemž úřady v některých kantonech mohou nákup zakázat.

Kurz švýcarského franku prolomil rekord vůči dolaru

Kurz švýcarského franku prolomil rekord vůči dolaruKurz švýcarského franku prolomil rekord vůči dolaru | bloomberg

Doporučujeme