Švýcarsko dělá radost německému ministru financí

Švýcarská národní banka

Švýcarská národní banka Zdroj: profimedia.cz

Švýcarské devizové rezervy neustále rostou, protože trhy i v červenci prověřovaly odhodlanost Švýcarské národní banky (SNB) bránit dalšímu zhodnocování franku. Opětovné intervence emisní banky vedly k dalšímu růstu rezerv země o 11 procent na 406,5 miliardy švýcarských franků. Statistická data ukazují, že peníze ze SNB v nikoli nevýznamné míře putují na půjčky Německu, uvedl server The Wall Street Journal.

V absolutním vyjádření se alpský stát v žebříčku zemí s největšími devizovými rezervami zařadil na pátou příčku, z níž odsunul Tchaj-wan. Před Švýcarskem zůstávají jen Čína, Japonsko, Saúdská Arábie a Rusko. Pro srovnání - devizové rezervy celé eurozóny činily na konci května 862,9 miliard dolarů, tedy v přepočtu 835 miliard švýcarských franků.

Mluvčí SNB Walter Meier uvedl: „Větší část nárůstu rezerv v červenci souvisí s nákupem deviz kvůli ochraně spodní hranice kurzu eura k franku.“ Loni v září banka fixovala směnný kurz franku k euru poté, co frank až příliš posiloval vůči společné evropské měně. SNB se rozhodla zakročit a zavázala se držet kurz 1,20 franku za euro nákupem eur v neomezeném množství, kdykoli bude nutné oslabit švýcarskou měnu.

Zhodnocení franku zdražilo švýcarský export a zatížilo hospodářství země. Investoři vzhledem ke krizi eurozóny švýcarskou měnu pokládají za bezpečný přístav a proto u ní rádi „kotví“.

V uplynulých třech měsících se intervence centrální banky masivně podepsaly na výši devizových rezerv země. Z 237,6 miliardy švýcarských franků na konci dubna vzrostly o dvě třetiny na nynější výši přes 400 miliard. Jejich růst se přitom v poslední době zřetelně zmírnil.

Švýcarská národní banka také zvyšuje podíl svých devizových rezerv uložených v eurech. Jejich podíl za tři měsíce od konce března vzrostl z 51 na 60 procent, zejména na úkor amerických dolarů, britské libry a japonského jenu.

Jejich největší část na konci června činily státní dluhopisy (85 procent), z nichž 86 procent přinášelo nejvyšší zhodnocení. Z toho není těžké usoudit, že SNB ve snaze zamezit zhodnocování franku ve značném rozsahu skupovala německé dluhopisy. Berlín by nyní stěží našel důvody, aby se nad Švýcary pohoršoval.

Kdo by se ale domníval, že by růst švýcarských rezerv mohl vést k inflaci, ten se mýlí. Podle údajů statistického úřadu země spotřebitelské ceny v červenci ještě poklesly oproti předchozímu měsíci o 0,5 procenta a ve srovnání s loňským červencem o 0,7 procenta.

Tlak devizových trhů na Švýcarsko tak nadále pravděpodobně povede k tomu, že zde i nadále budou k dispozici peníze na pokrytí německých dluhů.