Texas versus odpovědné investování ESG. Politici si berou na mušku finanční obry

Americká investiční společnost BlackRock se společně s dalšími finančními institucemi z Evropy ocitla na černé listině státu Texas.

Americká investiční společnost BlackRock se společně s dalšími finančními institucemi z Evropy ocitla na černé listině státu Texas. Zdroj: profimedia.cz

Texaští politici se zaměřují na významné investiční a bankovní společnosti z USA i Evropy, které se údajně stavějí rezervovaně k fosilním palivům. Úřad, který ve státě Texas zodpovídá za finance a výběr daní, zveřejnil tento týden „černou listinu“, na níž nechybí ani BlackRock, největší správce majetku na světě. Znamená to, že penzijní fondy, které spravují peníze texaských státních zaměstnanců, možná budou muset ze svých portfolií odprodat akcie firem ze seznamu a také podíly v řadě fondů.

Zveřejnění černé listiny navazuje na zákon, který texaští zákonodárci přijali loni na podzim. Legislativa zakazuje státním institucím provádět byznys se subjekty, které bojkotují fosilní paliva. Právě Texas je významným producentem ropy a zemního plynu, a tak se tamním politikům, zejména těm z republikánské strany, nezamlouvá trend posledních let takzvaného ESG (Enviromental, Social a Governance) alias společensky udržitelného investování.

Kromě společnosti BlackRock jsou zatím na seznamu, který ještě může být rozšířen, už jen zahraniční firmy. Jde například o švýcarské bankovní skupiny UBS a Credit Suisse, britskou investiční společnosti Schroders, francouzskou BNP Paribas, norskou banku Nordea či dánskou Danske Bank. Dále seznam obsahuje 348 investičních fondů i jiných investičních společností, například i od firem Fidelity a Invesco. 

„Hnutí, které prosazuje ESG investování, vytvořilo neprůhledný a zvrácený systém, v němž už některé finanční společnosti nečiní rozhodnutí v nejlepším zájmu svých akcionářů nebo klientů, ale místo toho svou finanční sílu využívají k prosazování sociální a politické agendy, která je zahalená tajnostmi,“ uvedl k prohlášení Glenn Hegar, který stojí v čele texaského ministerstva financí.

Texaské penzijní fondy, jež zhodnocují úspory současných či bývalých státních zaměstnanců, mají ve správě stovky miliard dolarů. Zda nakonec budou muset na zveřejnění „černé listiny“ reagovat odprodejem některých cenných papírů z portfolií, se teprve ukáže. Větším problémem může být celková politizace investování a problematiky ESG.

V rámci ESG investoři, zejména velcí správci majetku a fondů, sledují, jak se společnosti chovají vůči životnímu prostředí (E), ke svým zaměstnancům a okolí či jak se chovají v oblasti lidských práv (S) a také jaká je kvalita a transparentnost jejich řízení ze strany managementu (G).

Často se ESG investování zužuje jen na písmeno E – tedy velké investiční firmy a fondy například nekupují do svých portfolií akcie a jiné cenné papíry těžařů ropy, uhlí a jiných fosilních paliv, případně firem, které v těchto sektorech podnikají. A právě to se texaským politikům nelíbí. 

Politika investičních firem ohrožuje podle Hegara odvětví těžby energetických surovin v Texasu. Za zmínku stojí, že v roce 2021 se Texas podílel na těžbě ropy v USA ze 43 procent, v případě zemního plynu to bylo 25 procent. Není to navíc jen o těžbě – v Texasu se nachází řada ropných rafinerií. 

S postojem texaských politiků každopádně dotčené firmy nesouhlasí. „Toto rozhodnutí není postavené na faktech,“ uvedl mluvčí společnosti BlackRock. „Naše firma nebojkotuje fosilní paliva. Naopak, do texaských energetických firem jsme investovali peníze našich klientů v objemu přes to miliard dolarů.“

Podobně se vyjádřily švýcarské finanční domy. „Credit Suisse nebojkotuje sektor energií. Naopak spolupracujeme s klienty z tohoto odvětví. S texaským ministrem financí se hodláme o celé záležitosti bavit,“ sdělil mluvčí Credit Suisse.

„Úřadu jsme poskytli řadu informací o naší firemní politice a přístupu a ukázali jsme, že UBS firmy ze sektoru energií nebojkotuje, a to ani podle širšího výkladu texaského zákona,“ uvedl mluvčí UBS.

Video placeholde
Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí? • Videohub