Trhům škodí obavy o světovou ekonomiku

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: CTK/AP

Trhy se hroutí. Cena barelu severomořské ropy v pátek propadla na 88 dolarů, což je nejníže za čtyři roky. Globální akciové indexy poklesly na sedmiměsíční dno. Finanční trhy zažily mimořádně turbulentní týden vlivem rostoucích obav o budoucnost globální ekonomiky. Před jejím zpomalením minulý týden varoval Mezinárodní měnový fond.

Čína zpomaluje, Brazílie je v recesi, Rusko do ní míří a na prahu již několikáté recese za posledních šest let se ocitá Evropa. Nejde přitom o problémové jižní země, ale o jádro eurozóny. Na pokraji krize je Německo. Minulý týden německá ekonomika nabídla čtyři důležitá makroekonomická data, všechna skončila negativním překvapením. Například německý export v srpnu meziročně klesl o téměř šest procent, což je nejhorší výsledek od ledna 2009, kdy se svět odrážel ode dna po ekonomickém pádu.

Akciový index FTSE AllWorld minulý týden klesl o dvě procenta a dostal se na nejnižší hodnoty od konce loňského roku. Ačkoli se ropa, jejíž cena je považována za indikátor globálního ekonomického zdraví, v závěru pátečního obchodování dokázala vrátit nad 90 dolarů za barel, obavy, že chřadnoucí globální ekonomika nezvládne zkonzumovat stoupající produkci, jen tak nezmizí.

Situace nenechává v klidu Spojené státy a Velkou Británii, tedy dnes rostoucí ekonomiky. Britský ministr financí George Osborne varoval, že krize v eurozóně negativně ovlivní ostrovní hospodářství.

„Panuje velká nervozita. Lidé si myslí, že ekonomický růst nebude dostatečný a centrální banky reagují příliš pomalu. Investoři si myslí, že Evropa a rozvíjející se trhy mohou stáhnout dolů i Spojené státy,“ řekl deníku Financial Times Mislav Matejka, hlavní akciový stratég banky JP Morgan. Obavy z importu evropské krize vyjádřili na záznamu z posledního zasedání americké centrální banky také členové jejího měnového výboru.