TwigoNet vstupuje na varšavskou burzu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: newconnect.pl

Pátek třináctého si vybrala česká společnost TwigoNet jako svůj první obchodní den na alternativním trhu varšavské burzy NewConnect. O záměrech podniku, který se zabývá budováním regionálních optických sítí, informoval loni v létě jako první deník E15.

Stav kapitálového trhu v období úpisu, který probíhal v druhé polovině loňského roku, však přinutil majitele firmy i jejího poradce pro vstup na burzu, kterým je Raiffeisenbank, přehodnotit plány a strategii. TwigoNet nakonec získal 40 milionů korun čerstvého kapitálu, které již investuje, a dle business plánu plní svůj záměr v rámci výstavby optických sítí. Kapitál společnosti se tak zvýšil na 43 milionů korun, což uvedlo celý projekt k životu.

Původní plány firmy byly ovšem mnohem ambicióznější, plánovala úpisem získat až 210 milionů korun. „Společnost chtěla získat prostředky v době útlumu kapitálových trhů, a proto jsme museli upravit plán,“ uvedl pro deník E15 Marek Tichý, ředitel Corporate Finance Raiffeisenbank. Jakub Hamr, který byl součástí týmu v rámci Raiffeisenbank a zajišťoval úpis společně s Tichým, dodává, že není vyloučená další emise akcií a zvýšení kapitálu.

Nabídka akcií probíhala formou privátní nabídky, která byla pro tuto transakci optimální. Při privátní nabídce může společnost oslovit až 149 potenciálních investorů bez nutnosti vydat prospekt emitenta cenných papírů, který by musela schválit Česká národní banka.

Původní minimální investice jednoho investora – přibližně 2,5 milionu korun – musela být také upravena. „Ukázalo se, že investoři chtějí investici jako doplňující část svého investičního portfolia,“ poznamenal Tichý.

Nadpoloviční většina investorů se rekrutovala z privátního bankovnictví Raiffeisenbank s tím, že zbytek investorů zajistil makléř emise, brokerská společnost Cyrrus. Pro tuzemskou Raiffeisenbank, jediného českého autorizovaného poradce pro NewConnect, je TwigoNet první společností, kterou uvedla na polský alternativní trh. „Na naší první emisi jsme se naučili proces IPO zefektivnit,“ podotkl Tichý. Právní poradenství v rámci procesu zajišťovala advokátní kancelář Havel & Holásek.

Polský trh NewConnect je určen především pro menší a střední rozvíjející se společnosti, které potřebují čerstvý kapitál pro svůj další růst. Jeho výhodou je především skutečnost, že emise jednotlivých společností mohou být velmi malé, a to i pod jedním milionem eur.

Příprava na hlavní burzovní trh

Výhodou NewConnectu pro společnosti je také volnější informační povinnost ve srovnání se standardními akciovými trhy a nižší náklady na úpis akcií. Nyní se na trhu NewConnect, který vznikl v roce 2007, obchoduje na 160 společností. Některé z nich už přešly na hlavní trh varšavské burzy.