Uber jde na burzu, jeho hodnota ale nejspíš zůstane za očekáváním

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Uber

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Blíží se největší letošní vstup na americkou burzu. Alternativní taxislužba Uber ale částečně krotí očekávání spojená s úpisem svých akcií. Podle informací listu The New York Times firma neplánuje stanovit cenu svých akcií výše než 47 dolarů. Tato částka by Uber ocenila na přibližně 86 miliard dolarů. Původní odhady přitom počítaly se sumou kolem 100 miliard dolarů, uvádí New York Times. Velký vstup na burzu společnost uskuteční v pátek 10. května.

Uvedené ocenění je výslednicí několika faktorů. Jedním z nich jsou podle NYT například nedávné turbulence na akciovém trhu, které se odehrály ve spojitosti s obchodní válkou mezi Spojenými státy a Čínou.

Náladu potenciálních investorů příliš nezvyšuje ani vývoj akcií Lyftu - konkurenční služby, která vstoupila na burzu na přelomu března a dubna. Její akcie posléze ztratily čtvrtinu upisovací ceny. Reputaci Uberu nepomáhá ani včerejší protest jeho řidičů.

V Británii a USA včera uskutečnili jednodenní stávku na protest proti špatným platům a pracovním podmínkám. Výkonný ředitel Dara Khosrowshahi, který byl do funkce najat, aby po sérii skandálů zlepšil image firmy a řídil páteční burzovní debut, slíbil, že Uber bude s řidiči jednat lépe. Uber už například změnil politiku a řidičům umožnil brát si spropitné.