Všemi milované jádro. Sázky na uran nesou i desítky procent, řetězová reakce teprve nastane

Za poslední rok existuje jediná klíčová energetická surovina, jejíž cena roste. Je jí uran.

Za poslední rok existuje jediná klíčová energetická surovina, jejíž cena roste. Je jí uran. Zdroj: Profimedia

Za poslední rok existuje jediná klíčová energetická surovina, jejíž cena roste. Je jí uran, který dokázal na pozadí cenového kolapsu ostatních komodit vyrůst o bezmála patnáct procent. Zcela proti proudu jdoucí komodita těží ze změny vnímání perspektiv jaderného byznysu, na cenu ovšem tlačí i hrozba amerických sankcí na stále hladce plynoucí dodávky uranu z Ruska. Výsledkem jsou nejvyšší ceny dlouhodobých kontraktů na strategickou surovinu za posledních deset let. Uran si díky tomu dokázal získat popularitu i mezi investory z řad fondových manažerů i drobných hráčů, a to včetně těch domácích.

Symbolem burzovního úspěchu jaderného byznysu je index Nuclear Energy mapující výkon akcií hráčů z jaderné energetiky i jejich dodavatelských firem. Ten si letos v létě sáhl na maximum od sklonku roku 2006, kdy začal být publikován.

Největší burzovně obchodovaný fond ETF Global X představující vstupenku do uranové ekonomiky pro menší investory pak za poslední rok zhodnotil, a to i přes své četné výkyvy o bezmála šestnáct procent. Komoditní trhy jako celek přitom za stejnou dobu pohledem indexu Bloomberg Commodity o bezmála osm procent propadly. Konečně akcie fondu ETF Sprott Uranium Miners orientovaný čistě na akcie uranových těžařů za poslední rok podražily dokonce o bezmála devatenáct procent. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!