Výnosy amerických a německých bondů jdou japonskou cestou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Aaron Favila

Mohlo by se zdát, že je to jen číslo nebo psychologická úroveň pro investory, ale hranice výnosu dvou procent u desetiletých amerických a německých dluhopisů je opravdu významná. Výnosy amerických a německých vládních bondů se v posledních dnech potopily právě pod dvouprocentní hranici.

Investoři se tak hrozí toho, že se další západní ekonomiky vydávají takzvanou japonskou cestou, tedy velmi nízkých úroků při vysokém zadlužení v kombinaci s ekonomickou stagnací. „Spojené státy čeká ztracená dekáda a začala již před třemi lety,“ nebere si servítky David Ader ze CRT Capital.

Japonsko je jedinou vyspělou ekonomikou, které platí za desetileté obligace méně než dvouprocentní úroky. Od asijské krize v roce 1997, kdy výnosy desetiletých bondů padly pod hranici dvou procent, se nad dvě procenta podívaly pouze na pár týdnů v roce 1999 a na ještě kratší dobu v roce 2006. Výnosy japonských dluhopisů jsou na historických minimech již 14 let. To bylo spojeno s mimořádným kolapsem cen japonských akcií a nemovitostí.

Tokijský index Nikkei 225 je v současnosti na čtvrtině své hodnoty z roku 1989. To je samozřejmě noční můra pro evropské a americké investory, kteří tento týden sledovali pád výnosů amerických dluhopisů nejníže od roku 1950, a to na 1,985 procenta, výnosy německých bondů se pak dostaly na historická minima 1,847 procenta.

Pokud situace přetrvá i nadále, budou investoři muset změnit své ustálené principy alokace investic. „Je čas se rozhodnout,“ vzkazuje investorům Rod Davidson z Aliance Trust Asset Management. „Pokud si myslíte, že se svět řítí ve stopách Japonska, pak nemáte moc na výběr. Jedinou možností jsou dlouhodobé vládní dluhopisy, ale tam panují také obavy o budoucí solventnost vlád,“ dodává Davidson. Ne všichni investoři do dluhopisů však věří, že klesající výnosy (a rostoucí ceny) mohou vydržet dlouho. Davidson připomíná, že klesají hlavně výnosy amerických bondů, a to již třicet let.