Vyšlápne si dolar na euro? Všichni čekají, jak se Fed zachová

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: Dennis Skley via Flickr

Zraky investičínho světa se dnes upírají k americké centrální bance (Fed). Rozhodne se poprvé za více než devět let zvýšit úrokové sazby? Ještě na zářijovém zasedání se zvýšení zdálo jako jasná věc, za pár týdnů se ale udála řada věcí. „Od pádu Lehman Brothers se o zvýšení pokusilo více než deset centrálních bank ve vyspělém světě, ale všechny musely otočit kormidlo zpět,“ připomínají analytici ČSOB Jan Čermák a Jan Bureš.

Téměř sedm let je základním úrokem americké ekonomiky pásmo nula až 0,25 procenta. Dnešek měl být dnem, kdy se základní úroková sazba v USA vrátí zpět k životu. Nyní to tak ale úplně nevypadá. Pravděpodobnost zvýšení sazeb, měřená cenou futures kontraktů na chicagské burze, klesla na 30 procent. „Myslíme si, že Fed kvůli externí situaci (Čína a slabé akciové trhy — pozn. red.) se sazbami nepohne. Zároveň však nastíní, že čas zvyšování je stále blíž,“ odhaduje Petr Krpata, měnový stratég londýnské ING Bank.

Podle analytiků ING Bank je možné, že se Fed vydá střední cestou. „Nevylučujeme, že Fed zvedne sazby jen o 0,125 namísto 0,25 procenta. Krása takového rozhodnutí je v tom, že trh bude zbaven nejistoty, kdy se začne měnová politika utahovat, a takový nárůst zároveň nebude tak velký, aby ublížil rozvojovým trhům,“ uvedl Krpata.

Ještě na zářijovém zasedání Fedu se zvýšení úrokových sazeb zdálo jako jasná věc. Za pár týdnů se však udála řada věcí, jež činí tento krok komplikovanějším

Právě rozvíjející se trhy se již několik let utahování měnové politiky v USA děsí. Často totiž dluží v amerických dolarech, a tak se jim dluh může prodražit. Nejen kvůli vyšším úrokům, ale i kvůli očekávanému posílení dolaru. Řada analytiků v příštím roce očekává, že se dolar stane silnější než euro. Analytici ING očekávají v srpnu příštího roku kurz 0,98 dolaru za euro.

Nedávná zpráva Banky pro mezinárodní platby (BIS) uvádí, že dolarové úvěry rozvíjejícím se trhům se od finanční krize zdvojnásobily na tři biliony dolarů. Další zvyšování sazeb – až Fed jednou začne – pak bude podle analytiků podstatně rychlejší. „Ve střednědobém horizontu se cyklus zvyšování sazeb ve srovnání s odkládaným začátkem velmi zrychlí,“ napsala privátní banka Gutmann ve svém investičním newsletteru.