Zimbabwe prodává diamanty na antverpské burze, pomáhá mu zrušení sankcí

Světové diamantové centrum (Antwerp World Diamond Centre) v belgických Antverpách plánuje letos prodat diamanty z afrického Zimbabwe o celkové váze 12 milionů karátů. To by z jihoafrické země udělalo šestého největšího dodavatele drahokamů belgickým obchodníkům.

Zimbabwe, kterému od vyhlášení nezávislosti na Velké Británii v roce 1980 vládne diktátor Robert Mugabe, provedlo v posledním čtvrtroce v Antverpách dvě aukce. Jednu v prosinci a jednu v únoru. Podle údajů zimbabwských úřadů prodala země během dvou aukcí přes 1,3 milionu karátu diamantů za 80,5 milionů dolarů.

Diamanty se stávají stále důležitějším zdrojem příjmů státní kasy zbídačené země. Zimbabwe těží především z toho, že loni v září Evropská unie zrušila sankce uvalené na diamantová naleziště Marange na východě afrického státu. To stihlo ještě v loňském roce zvýšit objem těžby na Marange na 16,9 milionu karátů. V roce 2011 to bylo jen osm milionů karátů. Údaje za rok 2012 nejsou k dispozici.

Před zrušením sankcí prodávala státní společnost Zimbabwe Mining Development neopracované diamanty za průměrnou cenu 47 dolarů za karát. Nyní je to 76 dolarů za karát, v zimbabwské metropoli Harare uvedl to šéf Světového diamantového centra v Antverpách Ari Epstein.

Rozsáhlá kritika

Vstřícný přístup vůči autoritářské vládě Zimbabwe se ale nelíbí řadě lidsko-právních organizací. Například kanadská společnost Partnership Africa Canada obviňuje vládnoucí Africkou národní unii – Vlasteneckou frontu ze zpronevěry dvou miliard dolarů z diamantových nalezišť. Mark van Bockstael, který má v diamantovém centru na starost zpravodajskou službu ale nedávno agentuře Bloomberg řekl, že Zimbabwe se změnila.

„Situace je dnes o poznání lepší,“ uvedl. Podle van Bockstaela se situace vrátila do normálu, co se týče Kimberleyského procesu. Kimberleyský proces je mezinárodní sdružení států a zástupců organizací diamantového průmyslu se záměrem monitorovat a potlačit obchodování s takzvanými problematickými diamanty, kde výnosy z jejich prodeje financují ozbrojené konflikty.

Harare nechce ale spoléhat jen na prodej drahokamů v Evropě. Na 23. a 30. března má naplánované aukce na diamantové burze v Dubaji a v současnosti jedná o uspořádání podobné aukce na šanghajské diamantové burze.