Zisk firem na pražské burze klesl o 57 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Výsledková smršť tří společností dnes zakončila výsledkovou sezónu pražské burzy. Ukazuje se, že krize stále ovlivňuje hospodaření společností na pražské burze. Čtrnáct společností kotovaných na hlavním trhu SPAD dohromady za loňský rok vydělalo necelých 51 miliard korun, v roce 2010 to bylo více než 117 miliard korun.

Nebýt energetického kolosu ČEZ, který vydělal 40,8 miliardy korun, skončil by celý pražský trh o mnoho hůře. Ze čtrnácti společností pražské burzy hospodaření pěti z nich (Erste Bank, Unipetrol, CETV, KIT Digital a Orco) skončilo ve ztrátě, zisk dokázaly meziročně zvýšit pouhé tři společnosti. Patří mezi ně defenzivní tituly Philips Morris a pojišťovací skupina VIG a cyklický titul prodejce ojetých automobilů AAA Auto. V dobrém na loňský rok nebude vzpomínat rakouská bankovní skupina Erste Bank, která v přepočtu prodělala 17,7 miliardy korun.

Index PX v roce 2010 posílil o 9,62 procenta, ale loni přišel o 25,6 procenta. Od začátku letošního roku posiluje o slušných devět procent. Ve stínu slabých hospodářských výsledků se však stěží hledá důvod pro takové posilování.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

Že výsledková sezóna přinesla více negativ, potvrzují i analytici. „Výsledková sezóna na pražské burze přinesla spíš negativa než pozitiva. Největším zklamáním byly výsledky společností CETV a Unipetrol. Negativní tržní reakci u některých společností vyvolal výhled pro letošní rok (KITD),“ uvedl analytik společnosti Patria Tomáš Tomčány. Investory rovněž zajímali dividendy.

„V tomto ohledu pozitivně překvapila Telefónica CR, která celkem vyplatí 40 Kč na akcii, čímž nabízí nejvyšší dividendový výnos na pražské burze. Naopak výši dividendy zklamala Komerční banka, která z velkých firem utrpěla i nejvyšší pokles zisku. Naopak na úrovni čistého zisku pozitivně překvapily ČEZ a Telefónica CR,“ dodal Tomčány.

„Pokles zisků je na jednu stranu dán odrazem vývoje ekonomiky, ovšem jsou firmy, jejichž zisky by klesaly i ve fázi ekonomického růstu (např. Telefónica CR), ve výsledcích bank se navíc projevila evropská dluhová krize, výsledky některých firem byly také ovlivněny jednorázovými položkami. Celkově tak samozřejmě české firmy doplácí na vývoj světové ekonomiky, nicméně poklesy zisků nelze vysvětlit pouze tímto vlivem,“ shrnuje výsledkovou sezónu Ondřej Moravanský, analytik společnosti Cyrrus.