Zlato dál padá, zažilo největší ztrátu za více než 30 let

Ilustrační obrázek

Ilustrační obrázek

Cena zlata dnes pokračovala v těžkém propadu a odpoledne ztrácela až osm procent, což byla jeho nejhlubší jednodenní ztráta za více než 30 let. Zlato kleslo na 1356,85 dolaru za troyskou unci, nejníže od února 2011. Výprodej žlutého kovu v pátek odstartovaly obavy z prodeje kyperského zlata.

Zlato v pátek ztratilo více než čtyři procenta a poprvé od července 2011 se dostalo pod hranici 1500 dolarů za troyskou unci. Dnes pád jeho ceny zrychlil hromadný úprk investorů a technické prodeje po překonání klíčových hranic. Investoři se od zlata odvracejí v situaci, kdy ve světě ustupují obavy z růstu inflace a objevují se náznaky, že americká centrální banka by ke konci roku mohla začít omezovat monetární podporu ekonomiky. Dnešní slabé údaje z čínské ekonomiky, které srazily ceny průmyslových komodit, byly pro investory jen další záminkou k výprodeji, řekli analytici agentuře Reuters.

Vývoj ceny zlata za posledních 5 let

Vývoj ceny zlata za posledních 5 letVývoj ceny zlata za posledních 5 let

Se zlatem padaly i ceny dalších drahých kovů. Cena stříbra sestoupila nejníže od října 2010 a platina klesla na minimum od loňského srpna. Výrazně oslabují i další komodity jako průmyslové kovy a ropa, ty ale srážejí hlavně obavy z útlumu čínské ekonomiky.

Zlato už je asi třetinu pod rekordním maximem 1920,30 dolaru ze září 2011. Jeho propad začal pod vlivem zprávy z minulého týdne, že Kypr bude v rámci plánu na záchranu před bankrotem zřejmě nucen získat zhruba 400 milionů eur prodejem části zlatých rezerv. Tato částka je sice relativně nízká, vyvolalo to ale obavy, že k prodejům zlata přikročí také další silně zadlužené evropské země, například Itálie a Španělsko.

Propad cen zlata by mohl přilákat dlouhodobé investory

Současný propad cen zlata mohou využít k nákupům dlouhodobí investoři, míní analytici. „Cena zlata se dostala do střednědobého sestupného trendu. Důvodem jsou spekulace o tom, že (americká centrální banka) FED by mohl omezit lití levných peněz na trhy,“ uvedl analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak. „Investoři ve velkém vyprodávají pozice. Hedge fondy snížily od října pozici ve zlatě o zdrcujících 72 procent,“ doplnil.

„V nejbližších dnech je možný další propad ceny o několik desítek dolarů,“ uvedl dále Tomčiak. „Dlouhodobí investoři mohou tento pokles využít na přikupování, protože objem peněz v globální ekonomice nadále roste,“ dodal.

Obchodní manažer společnosti Safina pro investiční kovy Libor Křapka je přesvědčen, že i přes současný propad ceny zůstává zlato vhodné pro investici. „Nedochází k žádnému rapidnímu oživování (ekonomiky) a ani výhledy nejsou optimistické. Dle našeho názoru bude zlato dál bezpečným přístavem,“ uvedl Křapka.

Křapka také upozorňuje, že ve světové ekonomice působí i tlaky na zvýšení ceny zlata. V Asii podle něj nečekaně vzrostla poptávka po fyzickém investičním zlatě oproti poptávce po cenných papírech krytých zlatem.

Společnost Safina, která je předním českým prodejcem investičních drahých kovů, také uvedla, že v Česku zaznamenala v souvislosti s poklesem ceny zlata v letošním prvním čtvrtletí větší zájem od fyzických osob. Nejvyšší nákup jedné osoby představoval 20 kilogramů fyzického zlata.