Zlato z London City míří na východ, letos se ho vyvezlo desetkrát více než loni

Rozměr na přání. Londýnské cihly se ve Švýcarsku
přetavují v menší slitky, které žádají asijští klienti.

Rozměr na přání. Londýnské cihly se ve Švýcarsku přetavují v menší slitky, které žádají asijští klienti. Zdroj: Profimedia.cz

Letos opustilo trezory londýnské City 798 tun zlata, aby se po evropských silnicích vydalo na cestu do Švýcarska. Jen během prvního pololetí vyvezla Británie do země pod Alpami desetkrát více zlata než loni a celkový objem expedovaného drahého kovu dosáhl bezmála třetiny celosvětové roční těžby.

Ženeva byla však tentokrát pro zlato jen přestupní stanicí. Bohatství se totiž stěhuje na Dálný východ.

„Jde o projev trendu trvajícího od počátku roku, kdy fyzické zlato putuje ze západní Evropy na rozvíjející se trhy, zejména do Asie. Jen do Číny v prvním pololetí přiteklo stejné množství zlata jako za celý rok 2012,“ uvedl Pavel Ryska z J&T Banky.

Vymetání zlata z trezorů londýnské City se podepsalo pod letošním 26procentním propadem cen drahého kovu. Důvodem migrace zlata je masivní oslabení sázek na růst drahého kovu veřejně obchodovatelnými fondy ETF.

Vývoj ceny zlata za poslední rok (unce/USD):Vývoj cen zlata za poslední rok (v dolarech za unci)Vývoj cen zlata za poslední rok (v dolarech za unci)

Švýcarsko je na zlaté stezce klíčovým místem. Londýnské cihly o váze 12,5 kilogramu se zde přetaví v menší slitky, jež preferují asijští klienti. Prudký nárůst dodávek a paradoxně i poptávky po zlatě letos ženevské hutníky plně vytížil a zostřil podmínky na trhu.

„Na dodání švýcarského zlata se v dubnu čekalo tři až čtyři týdny,“ řekl Tomasz Surdy z České mincovny. „Obvykle přitom stačí sednout do auta a pro zlato si dojet,“ dodal.

Ceny zlata v současnosti dosahují dvouměsíčního maxima, když trh předpokládá, že vlna masových výprodejů drahého kovu opadá. „Trh se zlatem se nachází ve fázi stabilizace. Západní fondy sice stále likvidují pozice, asijská poptávka však jejich prodeje kompenzuje,“ doplnil Ryska s tím, že investoři z východu obvykle nemají v úmyslu se zlatem dále obchodovat. Prudké výkyvy cen drahého kovu by tak postupně měly opadnout.