Ceny přestaly růst, zlevňují hlavně potraviny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Meziroční míra inflace v Česku zůstala v srpnu na červencových 1,7 procenta. V porovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny klesly o 0,3 procenta, což bylo dáno hlavně zlevněním ovoce, zeleniny a nealkoholických nápojů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

„Inflace stále postrádá jasný trend, když už od začátku letošního roku kolísá v úzkém intervalu 1,6 až dvě procenta pro meziroční růst. V samotném srpnu inflace překvapila výraznějším poklesem, než předpokládal trh i Česká národní banka,“ řekl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Nad očekávání silné bylo podle něj hlavně snížení cen potravin. Cenové pohyby v dalších položkách byly prý ovlivněny především sezonností.

Meziroční inflace se dostává pod cílovou hranici ČNB, což jen potvrzuje, že inflační tlaky v české ekonomice i nadále absentují, doplnil analytik ČSOB Petr Dufek. Centrální banka má tak v ruce další argument, proč delší dobu nehýbat se sazbami. Inflace je nízká, růst ekonomiky zvolňuje a celkový ekonomický výhled zhoršuje. Vzhledem k tomu, že se nedá čekat růst spotřebitelské poptávky ani v příštím roce, nebude inflace ani nadále českým problém, dodal.

Tempo růstu spotřebitelských cenTempo růstu spotřebitelských cen | CSU

Analytik Home Creditu Michal Kozub upozornil na to, že na inflaci mají potraviny dvojí vliv. Výrazně rostou ceny pečiva, což způsobují zejména ceny na světových trzích. Pro spotřebitele je ale pozitivní, že letošní sklizeň obilí zcela překonala jak loňské výsledky, tak i letošní odhady statistiků. Díky tomu cena obilí v tuzemsku klesne, a dolů tedy půjdou i ceny pečiva. Naopak zelenina a ovoce už několik měsíců meziročně zlevňují, protože loňské vysoké ceny způsobila špatná úroda a částečně ji zničily také záplavy, podotkl.