Ceny se téměř vůbec nehýbou, meziměsíční inflace je na nule

Nákupní centrum - ilustrační foto

Nákupní centrum - ilustrační foto Zdroj: ctk

Meziroční inflace v dubnu zpomalila na 0,1 procenta z březnových 0,2 procenta, analytici přitom očekávali její zrychlení na 0,3 procenta. Meziměsíčně v dubnu ceny nerostly vůbec, informoval Český statistický úřad. Ve srovnání s loňským dubnem zdražily například maso, brambory, ovoce a mléčné výrobky, zlevnily naopak pečivo, ale také elektřina a zemní plyn. Analytici se shodují, že vzhledem k vývoji inflace bude intervenční režim ČNB trvat déle, než se předpokládalo.

Na snižování meziročního cenového růstu působily výrazně ceny bydlení vlivem zlevnění elektřiny o 10,5 procenta a zemního plynu o více než devět procent. Naopak ceny čistého nájemného během roku zdražily o 1,1 procenta, vodného o 3,4 procenta a stočného o 3,2 procenta.

V sektoru pošt a telekomunikací si podržely sestupný trend ceny telefonických a telefaxových služeb, které poklesly o 7,9 procenta a ceny mobilních telefonů o 14,8 procenta.

Z potravin meziročně nejvíc zdražily jogurty, a to o více než 20 procent, mléko je aktuálně ve srovnání s loňským dubnem dražší téměř o 14 procenta, maso o 3,4 procenta.

Intervence budou trvat déle

„Výsledky inflace pokračují ve svém trendu, který trvá již několik měsíců. Inflace se pohybuje těsně nad hranicí nuly. Znamená to, že v meziročním srovnání ceny rostou jen o minimum. V meziměsíčním srovnání se ceny opravdu nepohnuly, a zůstaly stejné. To je stav, který trvá již několik měsíců, prakticky od začátku letošního roku,“ okomentoval čísla analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

„Česká národní banka se snaží bojovat proti poklesu cen devizovými intervencemi, které velmi pravděpodobně budou pokračovat po většinu roku 2015. Ustanou ve chvíli, kdy se ekonomika nastartuje, a vrátí se poptávková inflace,“ dodal analytik.

S kolegou ohledně intervencí souhlasí i analytik skupiny Citfin Jiří Šimek: „Česká ekonomika se nadále drží na hraně deflace, inflace je hluboko pod dvouprocentním cílem centrální banky. Centrální bankéři již ve svých vystoupeních naznačují, že intervenční režim bude zřejmě pokračovat déle než do začátku roku 2015, s dnešními čísly se tato pravděpodobnost zvyšuje.“

Tempo růstu spotřebitelských cen:Vývoj inflace do dubna 2014Vývoj inflace do dubna 2014 | CSUZdroj: ČSÚ

Podle dřívějších prohlášení Singera počítala ČNB s ukončením režimu na počátku roku 2015. Vývoj inflace ovšem podle ekonomů naznačuje, že centrální banka by mohla intervenční režim podržet možná až do roku 2016.

Má se tedy trh obávat deflace? Hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora míní, že tak daleko vývoj v letošním roce nedojde.

„Ekonomika začíná postupně ožívat. Růst poptávky se proto brzy přetaví i do cen. Náš model říká, že už v prosinci budeme na růstu 1,5 procenta. Průměrnou meziroční inflaci v roce 2014 očekáváme kolem 0,8 procenta. Deflace se proto bát nemusíme,“ předpověděl Pikora.