Ceny v řeckých obchodech se propadají. Recese nutí obchodníky zlevňovat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Stěží uplyne v Řecku den bez protestů. Mzdy klesají a nezaměstnaných přibývá. Tak výrazně klesá i kupní síla obyvatel. To nutí obchodníky zlevňovat a v zemi rekordně roste deflace. Těžká krize trápí předlužené Řecko již několik let

Krizí zmítané Řecko v listopadu zaznamenalo rekordní deflaci. Spotřebitelské ceny se meziročně propadly téměř o tři procenta, tedy nejprudším tempem od začátku sledování těchto údajů v šedesátých letech minulého století.

Spotřebitelské ceny tlačí dolů hospodářská recese a klesající mzdy. Statistický úřad potvrdil, že řecká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o tři procenta. Propad nicméně zpomalil z 3,7 procenta v předchozích třech měsících.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Úvěr v objemu 110 miliard eur ale problémy země nevyřešil a Řecko muselo dostat druhý záchranný balík v objemu 130 miliard eur. Atény výměnou za pomoc zavedly masivní výdajové škrty, snížily důchody a mzdy a opakovaně zvýšily daně, což sráží ekonomiku a vyvolává protesty obyvatel.

Řecká vláda a mezinárodní věřitelé předpokládají, že hrubý domácí produkt Řecka se v celém letošním roce sníží o čtyři procenta. Ekonomika by tak měla klesnout již šestým rokem za sebou, v příštím roce by se však měla vrátit k růstu.