Česká firma vyrábí jako jediná na světě sedla na míru. Investoval do ní král 3D tisku Průša

Firmu Posedla založili dva kamarádi, vášniví cyklisté ze severu Čech Martin Řípa a Jiří Dužár.

Firmu Posedla založili dva kamarádi, vášniví cyklisté ze severu Čech Martin Řípa a Jiří Dužár. Zdroj: archiv Posedla

Na začátku byla trocha nepohodlí a na konci ocenění, když zdánlivě obyčejnou věc – cyklistické sedlo – zařadil prestižní americký magazín BikeRumor do výběru nejlepších cyklokomponentů roku 2022. Přišlo i vítězství v inovační soutěži nebo investice krále světového 3D tisku Josefa Průši. Jak začíná strmý start vzhůru, když vyrábíte 3D tištěné sedlo jako první firma na světě, popisuje spoluzakladatel start-upu Posedla Jiří Dužár. Spolu s Martinem Řípou skončili svůj byznys v New Yorku a jihovýchodní Asii a vrátili se s výrobou do svého kraje, severočeského Varnsdorfu.

Když jezdíte hodně na kole, dřív nebo později vás začne bolet zadek. A to se přesně stalo nám, mně a spolumajiteli firmy Posedla Martinu Řípovi v roce 2020, když jsme měli kvůli covidu prostor věnovat se naší společné vášni – bikepackingu a silniční cyklistice – intenzivněji než kdy dřív. 

Nápad jsme dostali v dobré době – ani jeden z nás už nechtěl vydělávat peníze ostatním, měli jsme velkou chuť se pustit do vlastního podnikání. Ideou rozjet u nás ve Varnsdorfu vlastní podnikání s krátkými dodavatelskými řetězci a lokální výrobou jsme byli doslova posedlí.

V kombinaci s faktem, že řešíme cyklistický posed, nebylo o čem dlouho přemýšlet: svou firmu pojmenujeme Posedla. Já si zrovna dával volno poté, co jsem se vrátil z dlouholetého angažmá v CzechTourismu v New Yorku, a Martin pomalu ukončoval své působení v jihovýchodní Asii, kde budoval firmu na průzkum trhu. 

Oba jsme se vrátili do Prahy a přemýšleli, jak na zelené louce vybudovat fungující start-up s fyzickým produktem. Měli jsme štěstí, protože tehdy zrovna 3D tiskař Josef Průša otevíral svůj Hardware akcelerátor. Podařilo se nám „vytunit“ perfektní pitch deck (prezentace nápadu pro investora – pozn. red.), dostali jsme se do první trojky a následně po delším vyjednávání získali investici 15 milionů korun výměnou za 20procentní podíl v naší nové firmě.

Díky zázemí v Průšově společnosti jsme se relativně rychle dostali k prvním prototypům. Následovaly stovky interakcí, tisíce testovacích kilometrů, vývoj s libereckou univerzitou a asi za rok a půl jsme měli sedlo, které jsme mohli uvést na trh.

To je ale jenom jedna část příběhu, ta hardwarová. Abychom byli schopni vyrobit sedlo každému jedinci na míru přesně podle jeho jedinečných vlastností a potřeb, museli jsme vyvinout software, který nám každé sedlo pomůže vymodelovat. I tady jsme museli začít s parametrickým designerem od nuly, protože podobný nástroj ještě neexistoval. 

Ale dokázali jsme to. Jsme první a stále jediní na světě, kdo umí vyrobit cyklistické sedlo na míru. Sice máme síť partnerských prodejen, ale v zásadě se obejdeme bez distribuce. Obrátili jsme totiž prodejní proces naruby – nejdříve si zákazník sedlo objedná a nakonfiguruje podle svých jedinečných vlastností, teprve potom jej začneme vyrábět. Polstrování sedla tiskneme u našich partnerů v Německu na průmyslových 3D tiskárnách.

Skelet a ližiny vyrábíme z karbonového kompozitu ručně ve Šluknovském výběžku, kde sedla i kompletujeme a rozesíláme. Jednou z našich vizí je i přinést práci do tohoto trochu zapomenutého kraje. V nadsázce říkáme, že z hýždí světa chceme udělat světovou metropoli v péči o sedací partie. Zatím jsme na začátku, fungujeme necelé tři roky, ale věříme, že stojíme u zrodu zcela nového pohledu na cyklistické doplňky, kdy se personalizace stane naprostým základem.