Česká spořitelna propustí stovky lidí, Baťovy továrny čeká proměna, Volkswagen ruší závody

Zdroj: Grafiika e15

Česká spořitelna propustí stovky manažerů a dalších zaměstnanců. Nové lidi nabere do IT. Baťovy továrny ve Zlíně čeká proměna. Vyroste tu nákupní centrum i hokejový stadion. Volkswagen ruší závody a propouští. Důsledky nezájmu o elektromobily ohrožují i Škodu Auto.

Uplynulý týden byl bohatý na ekonomické dění. Pojďme se podívat na důležité události, o kterých jsme v e15 psali.

Česká spořitelna propustí stovky manažerů a dalších zaměstnanců. Nové lidi nabere do IT

Česká spořitelna se zbaví nižších stovek svých zaměstnanců. Podle tiskového mluvčího spořitelny Filipa Hrubého půjde o manažery a zaměstnance v podpůrných a servisních pozicích. Důvodem podle Hrubého není velké propouštění nebo snižování nákladů, ale změna potřeb klientů, kteří dávají přednost online službám banky a personalizovanému finančnímu poradenství.

Baťovy továrny ve Zlíně čeká proměna. Vyroste tu nákupní centrum i hokejový stadion

Není snad lepšího příkladu podnikatele, který svou činností ovlivnil rozvoj celého města, než byl Tomáš Baťa a jeho následovníci ve Zlíně. Po více než sto letech od zbudování první továrny se do jeho bývalých obuvnických závodů v srdci města postupně vrací život. Zlínská společnost Cream Investments nyní získala stavební povolení na vybudování nového multifunkčního centra Fabrika s obchody a sportovišti za 3,5 miliardy korun.

Volkswagen ruší závody a propouští. Důsledky nezájmu o elektromobily ohrožují i Škodu Auto

Propad na nejdůležitějším trhu v Číně, zpožděný vývoj nové platformy i autonomního řízení, ale především výrazné zaostávání za očekávanými prodeji elektromobilů v Evropě dostávají koncern Volkswagen pod silný tlak. Na řadu tak přicházejí škrty a úsporná opatření. Zcela skončit má výroba elektrických vozů v kdysi slavnostně spuštěné „skleněné manufaktuře“ v Drážďanech, v dalších závodech koncernových značek hrozí propouštění. To může dopadnout i na Škodu Auto, které navíc hrozí, že se výroba prvního a vlajkového e-modelu Enyaq přestěhuje z Mladé Boleslavi do Německa.

Video: Ministr Kupka o normě Euro 7 i PPP projektech

Video placeholde
Hostem dalšího dílu podcastu Business Club byl ministr dopravy Martin Kupka • E15

Vítězné náměstí dostavějí nizozemští a čeští architekti. Budou zde byty, kanceláře i obchody

Prázdná parcela na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích, kam chodí místní na víkendové farmářské trhy, se zastaví novými bloky budov. Náměstí se tak uzavře, jak před sto lety zamýšlel urbanista Antonín Engell. Přestavba ale čeká celé náměstí, které ovládají hlavně auta a tramvaje, včetně dnes nepřístupného středu.

Miliardáři v roli sběratelů: Nejcennější sbírka automobilů v Česku patří Strnadům a Materům

Sběratelství automobilových veteránů není u bohatých a slavných lidí zas tak neobvyklý koníček. Například slavný americký moderátor Jay Leno vlastní sbírku více než 180 aut a 160 motocyklů, jejíž hodnota dosahuje 100 milionů dolarů. Nejvýznamnější soukromá sbírka automobilů v Česku je ale srovnatelná. Vlastní jí podnikatelské rodiny Strnadů a Materů, respektive jejich firemní holdingy CSG a Promet Group prostřednictvím automobilkyTatra Trucks, a. s., a její nejcennější kusy jsou přístupné veřejnosti ve dvou automobilových muzeích v Kopřivnici.

Koruna oslabuje a inflace se stále drží. ČNB se bude muset vrátit k devizovým intervencím

Přestože inflace na svém sestupu podle posledních čísel v srpnu zdánlivě trochu zamrzla, opak je pravdou. A to přestože v dalších měsících se můžeme dočkat i opětovného vzestupu toho nejsledovanějšího meziročního čísla, což bude ale jen klamný odraz loňské pomoci státu formou dotování domácností.

J&T a Šnobr končí ve zkrachovalém Venatoru. Ztráta přesáhla 500 milionů

Společný fond J&T a investora Michala Šnobra udělal tečku za neúspěšnou investicí do akcií nyní už zkrachovalé britské chemičkyVenator Materials. Výměnou za finanční kompenzaci souhlasil s tím, že ukončí soudní spor namířený proti podobě restrukturalizačního plánu. I tak jde výsledná ztráta do stovek milionů korun.

HalfPrice chce napodobit úspěch Primarku. Na Václaváku otevřel svoji největší prodejnu

Polský řetězec off-price se značkovým zbožím HalfPrice otevřel ve čtvrtek v budově Diamant na pražském Václavském náměstí svůj největší obchod ve střední Evropě. Jde o šestou tuzemskou kamennou pobočku. Další obchod chce otevřít v říjnu v obchodním centru Arkády Pankrác. V Česku za účetní rok od února 2022 do ledna 2023 vykázal tržby ve výši 172,3 milionu korun, meziročně je navýšil o 128,8 milionu.