Český e-sportový tým Sinners trhá rekordy. Teď potřebuje miliony na další rozvoj

Tým Sinners pro hru Counter Strike: Global Offensive

Tým Sinners pro hru Counter Strike: Global Offensive Zdroj: Sinners

Petr Syrovátko, marketingový ředitel společnosti Syner, viceprezident hokejového klubu Bílí tygři Liberec a zakladatel Sinners.
2
Fotogalerie

Sportovní klání se už dávno neodehrávají jen na stadionech nebo na závodních tratích, v tuzemsku na síle nabírá elektronický sport. Jednu z hlavních rolí v něm hraje tým Sinners sponzorovyný svým vlastníkem, skupinou Syner Petra Syrovátka a Jiřího Urbana. V zimě uplynou dva roky od založení týmu, jenž se zakrátko zařadil do evropské špičky. Majitelé teď rozjíždějí investiční kolo, ve kterém chtějí sehnat čtyřicet milionů korun na další rozvoj.

Sinners jsou známí především díky hře Counter Strike: Global Offensive (CS:GO), ačkoli se věnují i dalším herním titulům, jako jsou například strategie League of Legends, mix fotbalu a aut Rocket League nebo karetní hra Legends of Runeterra. V první zmíněné hře se Sinners probojovali do profesionální e-sportové soutěže ESL Pro League a ve světovém žebříčku patří mezi dvacítku nejlepších CS:GO týmů světa. Tím se stali nejúspěšnějším e-sportovým týmem české historie. 

To také nalákalo některé podnikatele. „Investoři si nás otrkávali, zejména seedové a venture kapitálové fondy. Zatím jsme je odmítali. Řekli jsme jim, ať nám dají čas, že ještě rosteme,“ říká spoluzakladatel týmu Petr Syrovátko mladší, který v Syneru působí jako marketingový ředitel.

Měsíční rozpočet Sinners se pohybuje nad hranicí 500 tisíc korun a stavební skupina Syner dosud do týmu investovala přes milion eur, zhruba 25 milionů korun. Nyní hledá investora, který by do Sinners vložil kolem 1,5 milionu eur, téměř 40 milionů korun. Nové finanční zdroje mají směřovat zejména do nových mediálních projektů a do růstu e-sportového týmu, potvrdil Syrovátko.

„Jdeme cestou klasického startupu. Máme určitou hodnotu a teď jdeme hledat partnery, kteří to dokážou ocenit a zafinancují další růst. Poté chceme každý rok dělat valuační kolo, kdy roztočíme spirálu,“ vysvětluje Syrovátko. „Nestačí nám být jedničkou v Česku a na Slovensku. Chceme být známí celosvětově.“

Mimo finančních odměn za umístění v turnajích by Sinners mohli generovat příjmy z prodeje hráčů. Už teď mají všichni ve smlouvách výstupní klauzule, při jejichž splnění mohou přestoupit do jiných týmů. „Je to variabilní, zohledňuje se potenciál, vliv na sociálních sítích, výše platu, úspěchy a důležitost hráče. Nejnižší částka je 150 tisíc eur, ale to je začátek. Strop neexistuje.“

„Je tu enormní potenciál ve velkých událostech,“ říká Syrovátko mladší, který by se Sinners rád vyprodal libereckou Home Credit Arenu, kde své domácí zápasy hraje hokejový tým Bílí Tygři a jejíž kapacita činí sedm a půl tisíce diváků. Také by chtěl do Česka dostat největší turnaj v Counter Striku, takzvaný Major, a to nejlépe za přímé účasti svého týmu.

„Když jsem se podíval na to, jak turnaj v League of Legends zaplnil olympijský stadion v Soulu, tak jsem si řekl: to je ono, to musíme dokázat taky,“ přeje si Syrovátko.

Růstu e-sportu si všiml i fond Rockaway, který se odvětví chce věnovat v rámci nového fondu Rockaway Ventures Fund. „Bavíme se s Czech News Center (pod vydavatelství spadá i deník E15 – pozn. red.), že bychom v Česku v e-sportech rozjeli něco podobného, jako dělá Gjirafa,“ uvedl při představení fondu partner Rockaway Dušan Zábrodský. Společnost Gjirafa pořádá na Balkáně e-sportové soutěže, kde se hraje o částky blížící se třeba čtyřem milionům korun. 

V českém prostředí působí také další e-sportové týmy, například Sampi, který financuje fotbalový reprezentant Jakub Jankto. Ten do týmu vložil přes třicet milionů korun, když pro hráče v obci Tuchoměřice nedaleko Prahy postavil „gaming house“. Do odvětví vstoupil také miliardář Karel Janeček, který podpořil tým Entropiq. Vlastní klub si pořídil i podnikatel a většinový vlastník hokejových Pardubic Petr Dědek. 

E-sport v posledních pěti letech dramaticky roste. Letos by podle analytické společnosti Newzoo měl generovat příjmy až ve výši jedné miliardy dolarů, zatímco ještě v roce 2015 to byla třetina. Do profesionálního hraní počítačových her investovali například bývalý fotbalista David Beckham či američtí obchodníci Jerry Jones a Robert Kraft. Tuzemské týmy prozatím nenaplnily potenciál skrytý v e-sportu.

Video placeholde
Jak pandemie změnila e-commerce v Česku? • Videohub