Čína navýšila export skoro o polovinu za rok, nejrychleji za pět let

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Corey Seeman via Flickr

Čínský export v únoru meziročně stoupl o 48,3 procenta, tedy nejprudším tempem za téměř pět let. Import se naopak propadl o více než pětinu, což vyvolává obavy ze slabé domácí poptávky. Obchodní přebytek Číny podle údajů čínského celního úřadu dosáhl v únoru rekordních 60,6 miliardy dolarů (přes 1,5 bilionu korun).

Růst exportu prudce zrychlil z lednových 3,3 procenta. Překonal rovněž očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 14,2 procenta.

Vývoj čínského exportu bývá silně ovlivněn termínem oslav lunárního nového roku. Exportéři se obvykle snaží vyřídit co nejvíce zakázek ještě před oslavami. Ty se loni konaly již začátkem února, zatímco letos připadly až na polovinu února.

Analytici kvůli vrtkavosti exportu způsobené těmito oslavami obvykle kladou důraz na souhrnné údaje za leden a únor, podle kterých se vývoz meziročně zvýšil o 15 procent. To představuje výrazné zrychlení ve srovnání se zhruba šestiprocentním růstem v celém loňském roce.

Slabost domácí poptávky

Import se v prvních dvou měsících stejně jako v samotném únoru snížil zhruba o pětinu. „Prudký pokles dovozu podtrhuje slabost domácí poptávky. Očekáváme proto, že vláda uskuteční další opatření ke stabilizaci hospodářského růstu,“ uvedl analytik Nie Wen ze společnosti Hwabao Trust. Peking již představil řadu stimulačních opatření zahrnujících investice do infrastruktury či snížení úrokových sazeb.

Hrubý domácí produkt Číny loni stoupl o 7,4 procenta, tedy nejpomalejším tempem za posledních 24 let. Růst druhé největší ekonomiky světa tak poprvé od roku 1998 zaostal za vládním cílem, podle kterého měl činit 7,5 procenta. V letošním roce hodlá Peking dosáhnout sedmiprocentního růstu.


source: tradingeconomics.com