Čínská ekonomika v čtvrtletí zrychlila růst na 7,8 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Čína ve třetím čtvrtletí zaznamenala nejrychlejší růst od začátku letošního roku. Hrubý domácí produkt od července do září meziročně vzrostl o 7,8 procent oproti růstu o 7,5 procenta v předešlém čtvrtletí, informoval dnes čínský statistický úřad. Druhá největší ekonomika světa ve třetím čtvrtletí těžila zejména z vládních investic.

Výsledek, který se vesměs očekával, je dobrou zprávou pro čínské komunistické vedení. To by nyní nemuselo být pod tak silným tlakem z hlediska zavádění prorůstových opatření a může se naopak soustředit spíše na dlouhodobější reformy.

Údaje čínských statistiků podpořily růst na asijských akciových trzích. Analytici ale pochybují, zda může dosavadní tempo růstu vydržet i v příštích měsících. Výdaje spotřebitelů rostou pomaleji, než by si Peking přál a slabá globální poptávka nesvědčí vývozu, na který Peking spoléhal v minulých desetiletích.

„Vrchol růstu pro nás nastal ve třetím čtvrtletí,“ uvedl ekonom finančního ústavu Bank of America-Merrill Lynch Ting Lu, jehož citovala agentura Reuters.

Už v září, tedy v posledním měsíci třetího kvartálu, už se objevily signály naznačující zpomalení ekonomiky. Čistý vývoz, čili rozdíl mezi vývozem a dovozem, se snížil o 0,1 procentního bodu oproti růstu v prvních třech měsících roku, sdělil mluvčí čínských statistiků Šeng Laj-jün. Tržby čínských obchodníků sice meziročně stouply o 13,3 procenta, zaostaly ale za očekáváním a oproti srpnu jejich růst zpomalil. Zpomalení v září nastalo také u růstu průmyslové výroby.

Většina ekonomů se domnívá, že čínská centrální banka v příštím roce a půl ponechá úrokové sazby beze změny, aby podpořila ekonomiku. Zkomplikovat by to však mohl růst spotřebitelských cen, které se v září zvýšily nejrychlejším tempem za sedm měsíců. Někteří ekonomové tak předpokládají, že Čína by mohla svou politiku v dalších měsících poněkud omezit, aby zbrzdila nárůst objemu úvěrů.

Oficiálním cílem vlády pro letošní rok je dosáhnout růstu HDP o 7,5 procenta. Ve srovnání se Spojenými státy nebo řadou evropských zemí včetně České republiky to je sice působivá expanze, pro Čínu by to ale znamenalo nejpomalejší tempo za posledních 23 let. Mezinárodní měnový fond Číně letos předpovídá růst o 7,6 procenta, což by byl nejhorší výsledek od začátku 90. let. Slabý růst v Číně může mít negativní dopady také na další ekonomiky, a to jak v Asii, tak ve zbytku světa.