Čínský export překvapil analytiky, propadl se o čtvrtinu za rok

čínská měna Jüan

čínská měna Jüan Zdroj: ctk/AP

Bilance zahraničního obchodu Číny se v únoru výrazně zhoršila, na vině byla slabá poptávka na domácím trhu i v zahraničí a také odstávka v některých podnicích kvůli oslavám nového lunárního roku. Vývoz v únoru meziročně klesl o 25,4 procenta, což byl nejvýraznější pokles od května 2009.

Dovoz se snížil o 13,8 procenta. Celkový přebytek zahraničního obchodu pak činil 32,59 miliardy dolarů (800 miliard korun), ukázaly údaje čínského celního úřadu.

Analytici podle ankety agentury Reuters očekávali pomalejší pokles. V průměru se domnívali, že export se sníží o 12,5 procenta a import o deset procent.

Dopad na únorová čísla měly oslavy nového roku, které začaly 7. února. Spousta firem v té době přerušila nebo alespoň výrazně omezila až na dva týdny provoz. Dovoz přitom brzdí zpomalení ekonomického růstu v Číně.

Obchodní přebytek se Spojenými státy, které jsou největším obchodním partnerem Číny, se v únoru snížil o čtvrtinu na 14,5 miliardy dolarů. Vývoz do USA klesl o 15 procent. Přebytek obchodu se zeměmi EU se snížil o třetinu na deset miliard dolarů.

Slabá čísla komplikují snahy vládnoucí komunistické strany na modernizaci státem ovládané ekonomiky, protože zvyšují riziko politicky nebezpečného rušení pracovních míst. V posledních letech Čína zaostávala v obchodu za stanovenými cíli a na letošní rok již proto neposkytla přesný cíl růstu obchodu.

To ukazuje na vysokou nejistotu ohledně vývoje globální poptávky. Ministr obchodu Kao Chu-čcheng v únoru řekl, že obchodní podmínky Číny by se letos měly stabilizovat a zlepšit.

Hrubý domácí produkt (HDP) Číny se loni zvýšil o 6,9 procenta, což byl nejpomalejší růst ekonomiky za posledních 25 let. Na letošní rok pak vláda stanovila cíl udržet růst v rozmezí 6,5 až 7,0 procenta.