ČNB vydala katastrofický scénář vývoje české ekonomiky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pokles platů a růst nezaměstnanosti, to jsou jen fragmenty zprávy, kterou zveřejnila ČNB ve svém scénáři vleklé české deprese.

V rámci makroscénáře vleklé české deprese by letos mohla nezaměstnanost v Čechách dosáhnout až 8,5 procenta, mzdy by pak mohly na rozdíl od bezmála tříprocentního loňského růstu až o procento poklesnout. Vyplývá to ze Zprávy o finanční stabilitě České národní banky. „Scénář Vleklé deprese předpokládá déletrvající útlum ekonomické aktivity zapříčiněný výrazným poklesem spotřeby domácností a investic v domácí ekonomice a nízkou zahraniční poptávkou,“ uvádí zpráva.

Takto negativní ekonomický vývoj v Česku by podle ČNB přicházel v úvahu v situaci přetrvávající nejistoty ohledně řešení dluhové krize eurozóny a ztrátou důvěry ve schopnost autorit zajistit oživení ekonomiky prostřednictvím hospodářské politiky. V „krizovém“ scénáři ČNB předpokládá další nárůst negativních očekávání soukromého sektoru, zvýšení míry „opatrnostních“ úspor domácností a další odkládání podnikových investic.

Vývoj HDPVývoj HDP

Výsledkem kombinace nízké zahraniční i domácí poptávky by byl propad ekonomické aktivity spojený s rostoucí nezaměstnaností a poklesem mezd. Scénář vleklé deprese předpokládá obnovení hospodářského růstu až v roce 2016. V základním, tedy nejpravděpodobnějším scénáři, počítá ČNB s letošní mírou nezaměstnanosti na 7,9 procentech a růstem mezd o 1,2 procenta.

České banky znovu obstály v zátěžových testech

Centrální banka zveřejnila také aktuální výsledky zátěžových testů tuzemských bank. Ze Zprávy o finanční stabilitě vyplývá, že jako celek jsou nadále odolné vůči případnému nepříznivému vývoji. Celková stabilita sektoru by neměla být ohrožena ani při výrazně špatném vývoji ekonomiky. Výsledky jsou tak podobné předchozím testům, které ČNB provedla.

Počet bankovních úvěrů v selháníBankovní úvěry v selháníBankovní úvěry v selhání | CNB

Rovněž sektor pojišťoven vykázal podle testů ČNB díky vysokému kapitálovému polštáři dostatečnou míru odolnosti vůči nepříznivému vývoji. Sektor penzijních fondů zůstává citlivý na rozkolísanost cen držených cenných papírů. „Navýšení kapitálu v průběhu roku 2012 však jeho odolnost ve srovnání s minulým rokem posílilo,“ uvedla ČNB.

„Bankovní sektor je stabilní a odolný, avšak rizika pro další vývoj spatřujeme zejména v případě pokračování, nebo dokonce prohlubování ekonomické recese. Na finančních trzích pak vidíme určitá rizika spojená s honbou za výnosem,“ uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer. Zároveň ale dodal, že bezprostřední riziko pro vývoj finančního sektoru ČNB neidentifikovala.

„Nepříznivý ekonomický vývoj přestavuje sice pro banky i nadále riziko zejména z pohledu jeho dopadu na bonitu klientů, ty s touto situací ale velmi dobře pracují a kladou důraz na další posilování vlastní odolnosti. Jejich úspěšnost v tomto směru opět potvrdily zátěžové testy ČNB,“ uvedl náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek. Celkově je tuzemský finanční sektor podle Singera vysoce odolný a v některých parametrech, jako je kapitálová přiměřenost nebo klientské vklady, dokonce svoji robustnost posílil.