Další zářez pro Credo. Američané za skoro miliardu kupují český softwarový startup Runecast

Ondřej Bartoš, Credo ventures

Ondřej Bartoš, Credo ventures Zdroj: E15 Michael Tomeš

Českému fondu rizikového kapitálu Credo Ventures zakladatele Ondřeje Bartoše se podařil další prodej technologického startupu do rukou velké americké společnosti. Softwarový podnik Dynatrace sídlící v Massachusetts získal původem brněnskou firmu Runecast. Výši transakce firmy nekomentovaly, podle informací e15 se nicméně jedná o částku 37,5 milionu dolarů, zhruba 900 milionů korun, a to ve formě hotovosti a akcií Dynatracu. Obchod má být hotový do konce března.

Runecast funguje od roku 2014 s kancelářemi v Brně a entitou formálně zapsanou v Londýně. Do startupu nejdříve s částkou 140 tisíc eur, asi 3,5 milionu korun, vstoupil brněnský investor Opifer. V roce 2017 se se sumou 1,6 milionu eur, kolem 40 milionů korun, přidalo Credo společně se slovenským fondem Limerock. Startup o dva roky později získal grant 1,9 milionu eur, skoro 50 milionů korun, od Evropské komise z programu Horizon 2020. V roce 2020 část akcií koupila slovenská společnost Aliter Technologies dodávající do NATO.

Runecast vyvíjí software, který pomocí prvků umělé inteligence a automatizace dokáže vyhledávat zranitelnosti či špatné konfigurace v IT systémech nebo hlídat, zda firmy a organizace dodržují bezpečnostní standardy a regulaci. Umí pracovat s technologiemi od firem jako Microsoft nebo VMware. Runecast má mezi zákazníky MSD, Volksbank, Whirlpool, Kingston nebo Gen (Avast).

Dynatrace si pomocí technologie z Brna doplní vlastní nabídku softwaru zaměřeného na monitoring aplikací, IT infrastruktury a cloudu. Společnost rozvíjí nástroj zvaný Davis AI, který chce zajistit kompletní automatizovaný přehled nad děním v IT systémech. „Runecast našim zákazníkům umožní vyvarovat se nesprávného nastavení systémů nebo předcházet možnému porušování regulace,“ uvedla Noelle Faris, viceprezidentka Dynatrace pro vztahy s investory.

„Tato strategická akvizice odráží rostoucí poptávku po dohledu a bezpečnosti související s IT. Trh se rychle vyvíjí směrem k nástrojům nabízejícím dohled v reálném čase a za využití AI,“ shrnul Steve McDowell, analytik společnosti Nand Research.

Analytická společnost Gartner ve své loňské zprávě označila Dynatrace za lídra v oboru, kde soupeří s obry jako Microsoft, Cisco, Amazon Web Services, Oracle nebo IBM.

Kolem oblasti monitoringu IT prostředí je na českém trhu živo. Mezi konkurenty Dynatracu patří také americká společnost ServiceNow, která koncem loňského roku za 30 milionů eur, asi 760 milionů korun, koupila pražský startup UltimateSuite. Rivaly jsou i další americké podniky SolarWinds a Splunk, které mají vývojová centra v Brně a Praze.

Dynatrace působí na trhu od roku 2005. Původně jde o rakouskou firmu, kterou v roce 2011 koupil americký Compuware. Investiční fond Thoma Bravo tato aktiva o tři roky později odkoupil, opět z nich udělal samostatnou firmu a v roce 2019 ji poslal na americkou burzu NYSE. Firmě Dynatrace tam za poslední rok vyrostla hodnota akcií o 24 procent a tržní hodnota činí 16 miliard dolarů, více než 375 miliard korun. Loňské tržby společnosti činily 1,3 miliardy dolarů s čistým ziskem 108 milionů dolarů. Dynatrace zaměstnává 4200 lidí. Centrála společnosti Dynatrace

Credo Ventures si tímto obchodem připisuje další český exit směrem do USA. Jím zainvestovaný český startup Apiary koupil obr Oracle, americké Cisco získalo českou Cognitive Security a firmu Manta loni za miliardy korun převzala IBM jako součást své strategie v boji proti ChatGPT.

Credo aktuálně investuje prostředky ze čtvrtého fondu se 75 miliony eur. Ve čtyřech fondech má celkově 250 milionů eur, více než šest miliard korun. Mezi velké úspěchy patří vstup rumunské společnosti UiPath na newyorskou burzu v roce 2021, na čemž Credo vydělalo miliardy korun.