David Kocourek: Brexit a my

Libra

Libra Zdroj: Pixabay.com

Potenciální dopad Brexitu do regionu střední a východní Evropy může být značný. Velká Británie je významným obchodním partnerem měřeno nejen obratem obchodu, ale i jeho bilancí. Přebytek obchodu s Británií se pohybuje v TOP 5 žebříčků zemí regionu. Absolutně největší přebytek realizuje Polsko.

Relativně největší v poměru k HDP zase Slovensko. A celý region včetně Česka zaznamenává postupný nárůst přebytku v čase. Jen Maďarsko má sestupnou tendenci. Všechny země regionu se v Británii prosazují zpracovatelským průmyslem, konkrétně jde o motorová vozidla, elektronické přístroje a těžké strojírenství. Tato koncentrace se pohybuje od 70 do 85 procent přebytku. Výjimkou je Polsko, kde zmiňované komodity představují 40 procent přebytku.

Takto diverzifikovaný obchod by mohl Polsku pomoci překonat případné těžkosti ve vzájemném obchodu, které by mohly nastat po odchodu Británie z EU. Ekonomové Société Générale tomuto kroku dávají 45procentní pravděpodobnost. I kdyby se tak 23. června stalo a EU se s Británií na odchodu během dalších dvou let dohodla, vyřešení přístupu na jednotný trh EU by byla priorita pro jakoukoli britskou vládu, protože výměna zboží s EU představuje polovinu obchodu a případný nástup dohod podle WTO nepředstavuje preferované řešení. Na druhé straně by odchod Británie z EU mohl znamenat posílení britské investiční pozice v regionu v případě, že by tamní firmy zajišťovaly přístup na jednotný trh EU touto cestou.

Autor je ekonomem Komerční banky