Dluhy domácností v červenci rostly

peněženka

peněženka Zdroj: wikimedia.org

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí během letošního července vzrostly o pět miliard korun na 1,085 bilionu korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o zhruba 67 miliard korun, vyplývá z dnešních údajů České národní banky.

Zadluženost podniků v červenci meziročně vzrostla o zhruba 41 miliard korun na 941 miliard korun. Proti červnu se zvýšila o zhruba osm miliard.

Jednodenní vklady domácností vzrostly proti červnu o pět miliard Kč na 1,042 bilionu korun. Meziročně stouply zhruba o 100 miliard korun.

Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, meziročně klesly o 31 miliard korun na 336 miliard korun. Ve srovnání s předchozím měsícem se snížily o zhruba tři miliardy korun.

Odborník na bankovnictví ze společnosti PwC Audit Jří Klumpar upozornil, že dluhy domácností rostou navzdory nejisté ekonomické situaci stále vyšším tempem než ceny zboží či nemovitostí, které si za ně lidé zpravidla pořizují. „Již nezaznamenáváme dvojciferná tempa růstu zadlužení jako před krizí, i proto, že české domácnosti nejsou tak proúvěrované jako ty na západ od našich hranic. Lze ale očekávat, že úvěrová expanze ještě poroste,“ uvedl Klumpar.

Zadlužení firem roste podle Klumpara již sedmý měsíc v řadě, což značí, že řada firem má opět odvahu sáhnout po vnějších zdrojích financování. Krize prý odhalila, že mnoho firem bylo předlužených a mělo nevhodnou strukturu financování. Rozumný mix vlastních a půjčených prostředků je však rozvoj firem nevyhnutelný, dodal.

Růst peněžní zásoby měřený agregátem M2 v červenci zrychlil na 3,4 procenta z červnových 2,9 procenta. Loni v červenci byl agregát M2 4,9 procenta.

Centrální banka poskytuje uvedenou statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, jež zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.