Aeroflot se zbavuje pochybné image, počet cestujících prudce roste

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aleksandr Markin

Ruská letecká společnost Aeroflot se trpělivě zbavuje sovětské minulosti: druhým rokem po sobě je druhým nejrychleji rostoucím leteckým dopravcem Evropy.

Opilí piloti, letadla fungující na heslo, mizerné služby a všeobecná hrůzostrašnost - to je image (post)sovětského civilního letectví i téměř čtvrtstoletí po pádu komunismu. Největší z ruských leteckých společností, Aeroflot, se však nelichotivého dědictví zbavuje stále razantněji.

Specializovaná publikace Airline Business vyhlásila letos Aeroflot druhou nejrychleji rostoucí leteckou společností celé Evropy. Uvádí také, že stejně úspěšného hodnocení dosáhla již druhým rokem za sebou. Protože rating ještě není zveřejněn, lze jen konstatovat, že loni podle Airline Business nejrychleji rostla společnost Turkish Airlines.

Aeroflot rostl v obou nejsledovanějších kritériích: v počtu přepravených cestujících (+ 19,2 procenta) i kapacitě (+ 17,9 procenta). Až na dalších místech se umístily Air France-KLM, British Airways či Swiss. Celoevropský letecký byznys přitom za minulý rok rostl o šest procent (počet cestujících) a pět procent (kapacita).

„Aeroflot Group si chce upevnit vedoucí pozici na ruském trhu a stát se jednou z pěti největších evropských a dvaceti světových leteckých společností,“ řekl generální ředitel skupiny Vitalij Saveljev. Tomu odpovídají i další kroky firmy, zaměřené především na posílení růstu. Zaprvé, Aeroflot rychle rozšiřuje svoji flotilu; jen za poslední týden převzal zbrusu nový boeing B777-300ER a pronajal Airbus A320-200.

Firma investuje do dobrého jména

Zadruhé, firma dbá více než dosud dá na udržování dobrého jména. Dnes oznámila, že bez pardonu propoustí pilota, jemuž prokázala předletová kontrola 0,8 promile alkoholu v krvi. Let z Blagoveščenska do Moskvy musel kvůli tomu být odložen o 10 hodin.

Firma zároveň podle ruského deníku Komersant hledá PR agenturu, která by jí pomohla vylepšit mezinárodní image. Podle dosud oficiálně nepotvrzených informací chce Aeroflot na tento úkol letos vynaložit 1,5 milionu dolarů. Firma již v poslední době uzavřela sponzorské smlouvy s britským fotbalovým klubem Manchester United a s americkým basketbalovým klubem Brooklyn Nets (jejž vlastní jeden z nejbohatších Rusů Michail Prochorov).

A konečně se bývalá výkladní skříň komunistické moci zbavuje nemovitostí, které v době studené války zakoupila, aby prezentovala úspěchy režimu. Podle infromací ruského deníku Vedomosti jsou na prodej kancelářské budovy, bytové domy a hotely v Amsterdamu, v Montrealu na Kypru a v Panamě. Největším dosud realizovaným prodejem byl komplex v japonském Tomisatu, za nějž firma utržila 38 milionů dolarů.