Amazon může do Brna, radní schválili dodatek

Amazon (ilustrační foto)

Amazon (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Distribuční centrum Amazonu možná přece jenom bude stát na jižní Moravě. Po týdnech sporů totiž brněnští radní nakonec schválili dodatek smlouvy s developerem CTP.

Před dvěma týdny zastupitelstvo projekt pozastavilo kvůli sporům kolem zamýšlené stavby dálničního sjezdu, v mezidobí se je ale podařilo překonat, takže americký internetový prodejce své centrum na jižní Moravě s největší pravděpodobností postaví. Amazon slibuje v Brně vznik minimálně 1500 pracovních míst, v předvánočním čase ještě více. Další distribuční centrum má být umístěno v Dobrovízi u Prahy.

Developer vykoupí pozemky pro sjezd

CTP se v novém dodatku smlouvy zavázalo k tomu, že vykoupí pozemky pro stavbu dálničního sjezdu, které posléze převede na město. Tomu se dosud bránilo. „Tento materiál předložím na zasedání zastupitelstva 18. března a věřím, že bude schválen. Toto by měl být jasný signál pro Amazon, že ho město chce. Pro dnes hlasovalo osm radních z jedenácti,“ uvedl primátor Roman Onderka (ČSSD) po jednání rady.

S Amazonem však město v posledních dnech nekomunikovalo, ani CTP dosud nevědělo, jaký je postoj americké firmy k brněnskému projektu. Amazon totiž po hlasování zastupitelstva, které původní smlouvu s CTP zamítlo, naznačil, že ve hře mohou být i jiné varianty než Brno. „Dal jsem jim však jasný signál, že chceme, aby jednání pokračovala. Teď je na mě, abych se s nimi spojil a zjistil jejich postoj, protože se mě na něj budou zastupitelé určitě na zasedání ptát,“ doplnil Onderka.

Sobotka: Investice kraji významně pomůže
„Jsem přesvědčen, že investice této společnosti a výstavba centra Jihomoravskému kraji významně pomůže. Jednou z hlavních vládních priorit je obnova hospodářského růstu a podpora rozvoje regionů, především pak vytváření nových pracovních míst. Vláda je proto připravena podobným významným investicím poskytnout podporu,“ sdělil Sobotka. Premiér věří, že zastupitelstvo smlouvu schválí.

Spokojený z jednání odcházel i šéf koaličního zastupitelského klubu ODS Libor Šťástka. Ten před posledním jednáním zastupitelstva přišel s návrhem dodatku smlouvy, který CTP odmítlo, a vzápětí zastupitelé neschválili ani původní návrh smlouvy s CTP. „Nyní má výhodné podmínky nejen investor, ale i město. Teď je na Amazonu, aby se do zastupitelstva vyjádřil, že má zájem v Brně investovat. Také by měl jasně deklarovat, že 1500 míst bude sloužit občanům Brna, potažmo České republiky, protože 1500 zaměstnanců z Balkánu nezaměstnanost v Česku nevyřeší,“ uvedl Šťástka. Připomněl veřejný příslib Amazonu na posledním zastupitelstvu a je prý na něm, „jak si tuto záležitost ošetří“.

Spory o vybudování center Amazonu v ČR trvají již několik měsíců
22. října 2013 - Americký internetový obchod Amazon oznámil, že plánuje nejpozději v roce 2014 otevřít v ČR dvě distribuční centra pro evropské zákazníky. Jedno má být v Dobrovízi u Prahy, distribuční centrum v Brně pak v průmyslové zóně Černovická terasa. Do tří let od otevření by mělo vzniknout až 4000 nových dlouhodobých a dalších 6000 sezonních pracovních míst. Informace o tom, že Amazon hledá v ČR místo pro umístění logistického centra, byla zveřejněna v tisku již v dubnu 2013.
19. listopadu 2013 - Občanské sdružení Čisté Tuřany z Brna se postavilo proti stavbě skladu Amazonu u Brna. Požadovalo zpracování studie vlivu na životní prostředí EIA. Se stejným požadavkem vystoupila i radnice brněnské městské části Slatina.
5. prosince 2013 - Amazon uvedl, že hodlá otevřít distribuční centra v ČR nejpozději v září 2014. Chce stihnout předvánoční trh.
6. prosince 2013 - Lidé v Dobrovízi u Prahy v referendu odmítli výstavbu distribučního centra Amazonu. Obyvatelé stavbu odmítli hlavně z toho důvodu, že se obávali zvýšené dopravní zátěže a toho, že by se centrum o ploše 95.000 metrů čtverečních otevřelo dříve než plánovaný obchvat obce.
10. prosince 2013 - Brněnští zastupitelé schválili dokument, ve kterém stojí, že vybudování logistického centra Amazonu na Černovické terase v Brně je podmíněné vytvořením napojení průmyslové zóny na dálnici D1. Jako alternativu k Brnu nabídl Amazonu pozemky správce průmyslové zóny v Holešově.
12. prosince 2013 - Stavební úřad povolil změnu územního řízení potřebnou pro výstavbu distribuční centra Amazon u Dobrovíze. Obec oznámila, že se proti tomu odvolá.
31. prosince 2013 - Proti výstavbě distribučního centra Amazonu se kromě Dobrovíze v okrese Praha-západ odvolala také sousední obec Hostouň.
8. ledna 2014 - Developer komerční zóny Dobrovíz oznámil, že v distribučním centru Amazonu by mělo ve špičce pracovat 3400 lidí. Amazon dříve zmiňoval více zaměstnanců.
15. ledna 2014 - Brněnští radní neschválili návrh smlouvy mezi městem a Ředitelstvím silnic a dálnic o stavbě sjezdu z D1 do průmyslové zóny kvůli Amazonu.
21. ledna 2014 - Zastupitelé Brna neschválili smlouvu s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) o výstavbě dálničního sjezdu do průmyslové zóny v Černovicích.
27. ledna 2014 - Developerská společnost CTP Invest požádala brněnského primátora Romana Onderku (ČSSD), aby svolal mimořádné zasedání zastupitelstva. To mělo znovu schvalovat smlouvu mezi městem a ŘSD o vybudování sjezdu z dálnice D1, která byla podmínkou pro prodej pozemků společnosti CTP. Ta by je poskytla americké společnosti Amazon.
29. ledna 2014 - Brněnští radní na zasedání schválili záměr, díky němuž je možné doplnit dodatkem již schválenou smlouvu s developerskou společností CTP Invest.
13. února 2014 - Zastupitelé Dobrovíze schválili memorandum o spolupráci a smlouvu s developerem. Plány investora ale zatím narážejí na zamítavý postoj místního občanského sdružení, které se odvolalo proti rozhodnutí o umístění stavby.
14. února 2014 - Brněnští zastupitelé neschválili žádnou ze smluv, které by umožnily Amazonu vybudovat ve městě distribuční halu. V jednom usnesení odmítli jak smlouvu s developerem CTP o prodeji pozemků, tak s ŘSD o stavbě dálničního sjezdu.
16. února 2014 - Prezident Miloš Zeman označil neschválení smluv, které by umožnily americkému internetovému obchodu Amazon postavit v Brně distribuční halu, za „pitomé“.
26. února 2014 - Brněnští radní schválili dodatek smlouvy s developerem CTP týkající se stavby logistického centra Amazonu v černovické průmyslové zóně.