BeRider končí. Sdíleným skútrům se nepodařilo najít partnera pro další provoz

BeRider končí.

BeRider končí. Zdroj: BeRider

Sdílená mobilita v Česku dostala další políček – projekt BeRider, který provozoval v centru Prahy službu na vypůjčení elektrických skútrů, nyní končí. Podle vyjádření společnosti je důvodem fakt, že se jí nepodařilo najít vhodného partnera, díky němuž by mohla rozšířit službu i do dalších měst. BeRider do Prahy vstoupil v roce 2019, jde o projekt dceřiné společnosti automobilky Škoda Auto.

„Květen je náš poslední měsíc. Od června už naše skútry v ulicích nenajdete,“ uvedla společnost na svém webu. „Vždy jsme věděli, že službu je třeba dál rozšiřovat: mít více skútrů ve více městech. Pro zajištění dalšího provozu se nám nepodařilo najít vhodného partnera,“ vysvětluje firma svůj konec. 

Zároveň uvádí, že projekt BeRider nebyl pro společnost Škoda Auto DigiLab nikdy hlavní činností a nyní se bude soustředit na jiné projekty spojené s inovacemi v mobilitě. Firma nyní hledá nové využití pro své skútry, které chce prodat minimálně po 30 strojích. 

Podle vyjádření společnosti každý rok rostl počet jízd, celkově Pražané na strojích od BeRider ujeli přes čtyři miliony kilometrů. Služba řidičům půjčovala stroje značky Torrot, které byly poháněné elektřinou, jejich dojezd byl na jedno nabití maximálně 70 kilometrů a maximální rychlost byla 66 km/h. 

 

 

Dceřiná společnost automobilky Škoda Auto spustila službu BeRider v roce 2019, podle tehdejšího vedení firmy Škoda Auto DigiLab měl BeRider sloužit k flexibilní a ekologické dopravě v centru města a zároveň být součástí transformace tradiční automobilky. Sazba BeRideru byla pět korun za minutu užívání, elektroskútry bylo možné parkovat pouze v širším centru Prahy. 

Nejde o jediný projekt sdílené mobility, který do Prahy vstupoval s velkými ambicemi, ale po pár letech skončil. Podobně dopadl například i český Re.volt, který měl ve své nabídce i elektroauta či koloběžky, nebo služba GreenGo, která půjčovala malá elektrovozidla. Stále ovšem v Praze existují služby na sdílení dopravních prostředků jako například Blinkee, která se rovněž zaměřuje na skútry, elektrokola a na koloběžky od Boltu, nebo carsharing Anytime.