Boeing 727 po více než půlstoletí opustil službu, Íránci letoun vyřadili

Boeing 727

Boeing 727 Zdroj: CC BY SA:3.0 via Creative Commons

Boeing 727
Boeing 727
Boeing 727
Boeing 727
Boeing 727
13
Fotogalerie

Nadšenci do letecké dopravy se rozloučili s dalším ikonou nebes. V lednu poslední pasažéry přepravil americký Boeing 727, který v těchto dnech z flotily vyřadila letecká společnost Iran Aseman Airlines. Poprvé se přitom v pravidelné dopravě objevil před 55 lety.

Od modelu 727 přitom Boeing neměl zprvu vysoká očekávání. Výrobce na začátku 60. let předpokládal, že aerolinkám dodá jen asi 250 strojů, nakonec jich vzlétlo 1 832.

Model 727 byl vždy ve stínu jiných strojů – část dílů získal od většího čtyřmotorového 707, nedlouho po něm zase na trh přišla legendární „sedmtřisedmička“, se kterou třímotorový Boeing 727 bojoval o část zákazníků.

Ty měl letoun původně přepravovat na kratších regionálních trasách, díky doletu téměř pět tisíc kilometrů však stroj získal uplatnění i v mezinárodní přepravě. Jeho život postupně začaly ukončovat hlučné motory, kvůli kterým se úžil počet letišť, jež byla ochotná stroj obsluhovat.

Druhý život však 727 našel v nákladní dopravě, v rámci které několik posledních strojů stále létá. Často letoun létal také jako soukromý „tryskáč“, pravděpodobně nejznámějším uživatelem byl americký prezident Donald Trump.

Na začátku 90. let se stroj podílel také na komercionalizaci české letecké dopravy, kdy létal na charterových linkách zaniklé Air Terrex nebo nákladního dopravce Cargo Moravia Airlines.