Brazílie chystá ambiciózní železnici do Peru, zapojí se Čína

Brazilská železnice

Brazilská železnice Zdroj: CC BY 2.0: Amauri Aparecido Zardeto; Flickr.com

Brazílie a Čína se dohodly na vytvoření studie proveditelnosti ambiciózního železničního spojení brazilského pobřeží Atlantiku s přístavem v Peru na pobřeží Tichého oceánu a na 35 investičních a obchodních dohodách v celkové výši 53 miliard dolarů (1,3 bilionu korun) Čína hodlá pomoci Brazílii hlavně s modernizací infrastruktury a podpořit její zpomalující ekonomiku.

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová po setkání s čínským premiérem Li Kche-čchiangem zdůraznila důležitost projektu železnice, která má zkrátit čas a snížit náklady na přepravu komodit do Asie. Odhadovaná hodnota projektu je 30 miliard dolarů, není však zatím jasné, kdy by se se studií proveditelnosti projektu mělo začít.

Investoři upozorňují, že vzhledem k neblaze proslulé byrokracii v Brazílii u velkých infrastrukturních projektů bude dokončení trvat mnoho let, jestli se vůbec projekt uskuteční.

Spanilá jízda po Latinské Americe

Brazílie je první zastávkou čínského premiéra na cestě po čtyřech zemích Latinské Ameriky. Li navštíví také Chile, Peru a Kolumbii. Cesta přichází v době, kdy Latinská Amerika začíná cítit problémy kvůli snížení poptávky Číny po jejích komoditách. Čína je hlavním obchodním partnerem zemí Latinské Ameriky a Karibiku. V roce 2013 hodnota vývozu z regionu do Číny činila 112 miliardy dolarů.

Investice podepsané v Brazílii zahrnují mimo jiné investice do infrastruktury, energetiky a těžařského sektoru. Čínské banky také podpoří projekty brazilské státní ropné firmy Petrobras za sedm miliard dolarů. To je úleva pro firmu, která se zmítá v korupčním skandálu a má zablokovaný přístup na úvěrové trhy.

Čína zruší zákaz dovozu hovězího

Čínská vláda také koupí 40 letadel od brazilské firmy Embraerem a postaví průmyslový park pro výrobu aut ve státě Sao Paulo. Čína rovněž zruší zákaz na dovoz hovězího z Brazílie zavedený v roce 2012 kvůli nemoci šílených krav.

Analytici však varují před přílišným optimismem z investic a upozorňují, že oznámení investice ještě ne vždy znamená, že se investice opravdu uskuteční. Nicméně příliv investic z Číny přichází ve velmi vhodnou dobu pro Brazílii, jejíž ekonomika by letos měla klesnout o nejméně jedno procento, napsaly agentury AP a Reuters.