Český start-up Shipvio bude sdílet kamiony v Německu, na rozvoj shání pět milionů eur

kamiony, doprava

kamiony, doprava

Vysokozdvižný vozík Linde
Kamion (ilustrační foto)
Kamion (ilustrační foto)
Kamion (ilustrační foto)
Pohled do skladu
6
Fotogalerie

Pro expanzi do zahraničí shání firma Shipvio investory, kteří poskytnou až pět milionů eur. Nabízí za to až pětinový podíl v podniku.

Nabídnout nákladním dopravcům webovou a mobilní aplikaci, která je dokáže spojit s podniky, jež potřebují převézt své zboží po Evropě. Takový je záměr tuzemského start-upu Shipvio. Firemní zákazníci mohou podle něho ušetřit až čtvrtinu přepravní ceny za své zásilky posílané po Evropě.

Na podzim hodlá Shipvio se svou aplikací vstoupit na německý a rakouský trh, kde už dokončuje přípravy na spuštění obchodních oddělení. Ta budou jednat s dopravci, kteří se připojí ke sdílené přepravní síti.

„Pro expanzi potřebujeme tři až pět milionů eur, zájem ze strany investorů registrujeme dostatečný,“ říká zakladatel a ředitel společnosti André Dravecký. Investoři za uvedenou částku získají až dvacetiprocentní podíl ve start-upu. Významná část získaného kapitálu půjde také na vybudování oddělení pro péči o zákazníky. V Česku jich má firma tisícovku.

Nejbližší konkurencí pro Shipvio teď představuje start-up Convoy a logistické ambice v posledních měsících projevuje také Uber nebo Amazon. Podobný logistický projekt neúspěšně skončil v Estonsku, když podle Draveckého doplatil na neznalost prostředí nákladní dopravy. „Chceme zkombinovat naše znalosti logistky s moderními technologiemi,“ uvádí ředitel Shipvia.

Podle mluvčího sdružení dopravců Česmad Martina Felixe jsou obdobné projekty pouhou další nadstavbou. Dopravci totiž běžně využívají takzvané vytěžovací burzy. „Pokud by projekt byl funkční a efektivnější, dopravci by se přizpůsobili,“ míní Felix. Zároveň připomíná, že významná část přeprav funguje na základě dlouhodobých smluv. „Přeprava nákladu není jako jízda v taxíku,“ naráží Felix na určitou podobnost Shipvia se službou Uber.

Čtvrtý na světě
Start-upu Shipvio dosud pomáhal investiční fond UP21 miliardáře Karla Janečka. Ten také spolupořádal pražské kolo soutěže Startup World Cup, v němž Shipvio zvítězil. V květnu se pak ve světovém finále v kalifornském Silicon Valley s tisícovkou účastníků umístil čtvrtý. Podobnou šanci letos dostanou startupy v regionálním kole na říjnové konferenci Startup World Cup & Summit.