Další stávka na obzoru? Jednání mezi Lufthansou a piloty selhala

Boeing 747-8 sice není největší, mezi dopravními letadly ale kraluje svou délkou

Boeing 747-8 sice není největší, mezi dopravními letadly ale kraluje svou délkou Zdroj: E15 Stepan Bruner

Důchodový program zůstává i nadále předmětem sporu mezi německými aerolinkami Lufthansa a odborovým svazem pilotů Vereinigung Cockpit (VC). Odbory pohrozily uspořádáním dalších stávek, aby přiměly vedení Lufthansy k ústupkům. Žádnou protestní akci ale zatím odborový svaz nevyhlásil.

„Pro Vereinigung Cockpit je zřejmé, že vedení Lufthansy nehledá řešení, ale konflikt naopak ještě víc eskaluje, když navrhuje stále horší podmínky (pro piloty),“ uvedl odborový svaz. „S okamžitou platností je proto třeba počítat s dalšími stávkami. Veřejnosti je vždy s předstihem oznámíme. Vereinigung Cockpit lituje následků pro cestující, které zavinila neochota vedení Lufthansy hledat přijatelná řešení,“ doplnily odbory.

Mluvčí největších německých aerolinek Barbara Schädlerová v reakci na oznámení svazu VC apelovala na piloty, aby stávku nevyhlašovali. „V rozhovorech vedení podniku ukázalo připravenost ke kompromisu a nabídlo jednání o sporných bodech,“ řekla mluvčí Lufthansy v televizi ARD.

Předmět sporu: Předčasný důchod o pět let později

Piloti se s vedením Lufthansy dlouhodobě přou o důchodový program. Podle dosavadního ustanovení mohou předčasně odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 procent platu do té doby, než mají nárok na starobní důchod. Vedení Lufthansy chce potřebný věk pro předčasný důchod posunout na 60 let; zdůvodňuje to tím, že si kvůli silné konkurenci nemůže dovolit udržet program v současné podobě.

Svaz VC, který zastupuje asi 5400 z celkových zhruba 9000 pilotů různých aerolinek ze skupiny Lufthansy, proti změně pravidel protestuje. V dubnu kvůli sporu odbory uspořádaly třídenní stávku, při níž bylo zrušeno 3800 letů. Protest tehdy postihl přes 400 tisíc cestujících a způsobil aerolinkám škody v řádu desítek milionů eur.

Od konce srpna vyvolaly odbory několik vícehodinových stávek, naposledy 10. září zastavili na osm hodin práci piloti letadel Lufthansy startujících nebo přistávajících v Mnichově.