Do polských aerolinek LOT by mohli vstoupit čínští investoři

letadlo LOT

letadlo LOT Zdroj: Adrian Pingstone, public domain, wiki

Jedny z nejstarších aerolinek na světě by mohly získat nového investora, Polsko totiž jedná se zájemci z Číny o prodeji podílu ve státní letecké společnosti LOT. Potvrdil to polský vicepremiér a ministr rozvoje Mateusz Morawiecki. V posledních letech se firma potýká s problémy kvůli ostré konkurenci ze strany nízkonákladových přepravců a větších rivalů.

V roce 2012 byly aerolinky zachráněny před bankrotem díky státní pomoci přesahující půl miliardy zlotých (více než tři miliardy korun). „LOT je národní přepravce, kterého se snažíme zachránit bez ohledu na náklady. Je hluboce zadlužený,“ řekl Morawiecki polské tiskové agentuře PAP. Dodal, že Polsko by se bez národního leteckého přepravce stalo okrajovější zemí.

„Předchozí vláda již firmě LOT poskytla veřejnou podporu. My nemůžeme poskytnout další a hledáme investora,“ uvedl vicepremiér. Polský tisk dnes informoval, že o 49procentní podíl v LOT má zájem čínská letecká společnost Air China, jejíž delegace by prý v příštích dnech měla dorazit do Varšavy. Mluvčí LOT nicméně uvedl, že neví o žádných plánech na kapitálové propojení s Air China.

Polská euroskeptická vláda se od loňského nástupu k moci snaží o navázání užších vztahů s Čínou. Během červnové návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve Varšavě obě země slíbily prohloubení vzájemné spolupráce, napsala agentura Reuters. V loňském roce koupila čínská investiční společnost CEFC podíl v českém leteckém dopravci Travel Service, který je spolumajitelem Českých aerolinií