Dobíjení elektromobilů zabíjí čas. Firma Ample chce prorazit se systémem rychlé výměny baterie

Když se vůz přiblíží ke stanici Ample, ta ho automaticky rozpozná a otevře dveře. Řidič zaparkuje vozidlo uvnitř a z mobilního telefonu pak iniciuje výměnu akumulátoru.

Když se vůz přiblíží ke stanici Ample, ta ho automaticky rozpozná a otevře dveře. Řidič zaparkuje vozidlo uvnitř a z mobilního telefonu pak iniciuje výměnu akumulátoru. Zdroj: Ample

Když se vůz přiblíží ke stanici Ample, ta ho automaticky rozpozná a otevře dveře. Řidič zaparkuje vozidlo uvnitř a z mobilního telefonu pak iniciuje výměnu akumulátoru.
2
Fotogalerie

Jednou z nejvýraznějších nevýhod elektrických automobilů proti jejich protějškům se spalovacími motory je čas nutný pro doplnění energie pro další cestu. Zatímco tankování fosilních paliv trvá řádově jednotky minut, doba nutná k dobití akumulátorů elektromobilu je několikanásobně delší.

„Proč to dělat složitě, když to jde udělat jednoduše?“ řekli si patrně v sanfranciské společnosti Ample a přišli se systémem, díky kterému budou elektromobily schopné pokračovat v jízdě s plně nabitým akumulátorem během pouhých pěti minut. Místo nabíjení prostě akumulátor ve speciální stanici vymění.

Když se vůz přiblíží ke stanici Ample, ta ho automaticky rozpozná a otevře dveře. Řidič zaparkuje vozidlo uvnitř a z mobilního telefonu pak iniciuje výměnu akumulátoru. Vůz je následně vyzdvižen na montážní plošině a během pěti minut proběhne výměna vybitého akumulátoru za plně nabitý.

Rychlá výměna místo zdlouhavého nabíjení

„Ačkoli to může znít jednoduše, nová generace našeho systému výměny baterií elektromobilů je významným počinem, který si vyžádal roky výzkumu a vývoje, tisíce výměn a více než milion elektrických kilometrů ujetých v zákulisí, aby bylo možné jej realizovat.“ uvádí firma na svém blogu.

Společnost Ample debutovala v roce 2021, přičemž předcházejících sedm let pracovala v utajení. Následně úzce spolupracovala s partnery, jako jsou Uber a Sally, aby svou technologii otestovala se skutečnými řidiči a lépe porozuměla jejich potřebám a dopadu výměny baterií na jejich činnost.

Výsledkem mnohaletého úsilí jsou nové stanice a technologie baterií, které jsou navržené tak, aby řešily největší současnou bolístku elektricky poháněných vozidel. Cílem snahy bylo vyvinout systém, který bude stejně rychlý jako tankování, ale současně bude levný a ekologický.

>>> celý článek najdete na webu Živě.cz