I do Německa letadlem. Ceny letenek v lepších třídách klesly

letiště Ruzyně

letiště Ruzyně Zdroj: CTK

Letecké cestování ve vyšších třídách už nemusí být výsadou pouze bohatých obchodníků a manažerů. Ceny nejdražších letenek zaznamenaly v posledních letech pokles.

Jak vyplývá ze statistik prodejního portálu Letuška.cz, v některých případech se business třída prodává i za poloviční cenu než před pěti či šesti lety. „Letecké společnosti měly velké plány, takže kapacita je obrovská. Vypadá to ale, že se plány nepotkaly s realitou,“ uvedl ředitel portálu Josef Trejbal.

Podle něj došlo k výraznému poklesu poptávky po luxusnějším cestování především ze strany Američanů. Těžit z toho mohou Evropané včetně Čechů. Zatímco v posledním předkrizovém roce 2008 stála letenka do New Yorku 60 tisíc korun, dnes je to zhruba 30 tisíc. Ještě výraznější rozdíl je u Miami, kde původní cena byla 70 tisíc. Dnes je stejná jako u New Yorku. Podobné je to u cest do Asie, například Bangkok se dnes prodává za zhruba poloviční cenu než před šesti lety. Poklesu cen nahrává i léto, kdy byznysmeni své cesty omezují. Naopak v ekonomické třídě ceny mírně rostou.

Podle mezinárodní letecké asociace IATA se letos v tuzemsku prodaly za první pololetí letenky za 4,75 miliardy korun, což je ve srovnání s loňskem o 100 milionů více. Češi podle prodejců stále raději létají i na kratší vzdálenosti, kam dříve téměř výhradně mířili autem či vlakem. Příkladem mohou být linky do Německa, Itálie či Chorvatska. Statistiky IATA nezahrnují nízkonákladové aerolinie. Podle prodejce Aletenky. cz vzrostly jejich ceny v Praze oproti loňsku zhruba o deset eur.

Portál Aletenky zkoumal ceny tří největších low-costů na Ruzyni, easyJetu, Wizz Airu a Ryanairu. Nejvíce údajně zdražil easyJet. Jeho průměrná cena meziročně vzrostla podle Aletenky.cz o pětinu na 87,44 eura (2400 korun).