Letovým dispečerům vzrostly tržby o desetinu, výnosy zvyšují velká letadla

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Francois Roche, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Hustý provoz na českém nebi a rostoucí zájem o tuzemská letiště se loni pozitivně projevily na výsledcích Řízení letového provozu (ŘLP). Státní podnik zvýšil výnosy meziročně téměř o desetinu na 3,7 miliardy korun. Hrubý zisk pak činí 407 milionů. To je sice o 130 milionů méně než v roce 2014, tehdy ale zisk mimořádně navýšil prodej domu v centru Prahy. Tržby podniku se přitom odvíjejí především od počtu přeletů českého území.

Poplatky za takzvané traťové navigační služby tvoří přes 80 procent výnosů. Zájem o české nebe se loni zvýšil o osm procent na rekordních 782 tisíc přeletů. Dopravci přitom nasazují stále větší letouny, což zvyšuje výnosy ŘLP. Nejvíce strojů nad české země vysílají Lufthansa, Emirates, Turkish Airlines a Qatar Airlines. Zhruba třínáctiprocentní podíl na výnosech mají přibližovací poplatky na čtyřech letištích.

„Mimořádně příznivou skutečností bylo oživení letového provozu na letištích v Praze, Brně, Ostravě a Karlových Varech, kde došlo poprvé od roku 2008 k obratu dosavadních vývojových trendů,“ uvedl mluvčí Richard Klíma.

Řízení se snaží rozvíjet i další komerční činnosti, provozuje například leteckou školu, cvičí zahraniční dispečery nebo nabízí služby vlastní kalibrační letky. Ta měří přesnost pozemních navigačních přístrojů. Podnik má pověst jednoho z nejlépe platících zaměstnavatelů v Česku. Dle výroční zprávy za rok 2014 činila průměrná mzda zhruba 180 tisíc korun.