Letušky Lufthansy jdou do stávky, potrvá celý týden

Lufthansa (ilustrační foto)

Lufthansa (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Stávka palubního personálu německých aerolinek Lufthansa začne v pátek v poledne a potrvá do 13. listopadu. Zasáhne kmenové lety Lufthansy, nebude se týkat jejích dceřiných společností. Oznámil to dnes předseda odborového svazu UFO Nicoley Baublies poté, co aerolinky neuspěly s posledním pokusem protestní akci odvrátit. Odbory nesdělily, jakých letů přesně se bude stávka týkat, zveřejnit se to chystají teprve v pátek.

„Zákazníci se musí připravit na to, že jejich let může být zrušen,“ uvedl Baublies. Odbory podle něj budou přesný dopad stávky flexibilně upravovat, aby daly aerolinkám jen malou šanci připravit náhradní letový plán a aby tak stávka měla co největší dopad.

Vedení Lufthansy předložilo svazu UFO v uplynulých dnech novou nabídku kolektivní smlouvy, odbory ji ale odmítly s tím, že se nijak neliší od předchozích nabídek a neřeší spor o pracovní a mzdové podmínky. Dnes odpoledne ještě zástupci aerolinek s odborovým svazem jednali o možnosti odvrácení protestní akce, rozhovory ale výsledek nepřinesly.

Dceřiné aerolinky provoz neomezí

Lufthansa slibuje, že se pokusí omezit dopad stávky na cestující na nejmenší možnou míru. „Zatím ještě nebyla ohlášena žádná konkrétní stávková opatření, takže ještě není možné odhadnout vliv této stávky na letecký provoz,“ uvedla však společnost. Jisté je pouze to, že protestní akce nepostihne lety dceřiných společností Lufthansy, vyhne se tedy aerolinkám Germanwings, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Airlines, Swiss a Brussels Airlines. Lidé, kterým bude let zrušen, dostanou možnost zdarma stornovat cestu nebo ji přeložit na jiný termín.

Svaz UFO vyžaduje mimo jiné vyplacení jednorázové prémie k platu ve výši 2000 eur (54 200 korun) všem stevardům a letuškám Lufthansy. Kromě toho žádá zachování stávajícího programu penzijního zabezpečení, který chce Lufthansa omezit.

Často stávkují hlavně piloti

Palubní personál Lufthansy stávkoval naposledy v roce 2012. Tehdy se podařilo spor s vedením aerolinek ukončit, když Lufthansa přistoupila na požadavky odborů v oblasti penzijního zabezpečení.

Za poslední rok a půl se Lufthansa potýká především se stávkami pilotů. Odborový svaz Vereinigung Cockpit jich uspořádal 13, protestní akce způsobily aerolinkám škody v řádu stovek milionů eur. Zrušeny musely být stovky letů, zasaženo bylo i spojení mezi Prahou a Německem.

Protesty zaměstnanců Lufthansy v posledním roce zesiluje snaha vedení aerolinek o snížení nákladů. Lufthansa se obává, že při zachování současných nákladů nedokáže v budoucnu konkurovat nízkonákladovým dopravcům a blízkovýchodním leteckým společnostem.