OBRAZEM: Moderní Boeingy Dreamliner stojí na letištích v USA i Evropě

Boeing 787 Dreamliner

Boeing 787 Dreamliner Zdroj: ctk

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) zastavil provoz všech letadel Boeing 787 Dreamliner, podle něj je vzhledem k nedávným problémům třeba zakročit. K FAA se později přidaly také úřady v Evropě, Japonsku a Indii.
FAA přiměl k rozhodnutí již druhý incident s bateriemi letadla. Úřad uvedl, že před obnovením letů bude muset Boeing prokázat, že baterie jsou bezpečné.
Podle analytiků jde o první podobné opatření vůči letounu vyrobenému v USA od roku 1979, kdy po smrtelné nehodě v Chicagu byly vyřazeny z provozu letadla McDonnell Douglas DC-10.
Náměstek japonského ministra dopravy Hiroši Kadžijama uvedl, že nebylo stanoveno, na jak dlouho budou letadla vyřazena z provozu. Podobně se vyjádřil i indický úřad pro letectví. Mluvčí Evropské agentury pro leteckou bezpečnost (EASA) oznámila, že se bude řídit pokyny FAA.
V Evropě jsou jedinou společností, která provozuje Boeing 787, polské aerolinie LOT. Jeden z jejích letounů byl opatřením amerického úřadu uvězněn na letišti v Chicagu, kam odletěl na svém prvním pravidelném letu. Když FFA své rozhodnuté oznámila, byl ještě ve vzduchu s cestujícími. Kvůli zákazu byl také zrušen uvítací ceremoniál na letišti.
10
Fotogalerie
V USA a mnoha dalších zemích četně Evropy, Japonska, Indie, Kataru či Etiopie stojí na letištích letadla Boeing 787 Dreamliner. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) nařídil zákaz jejich provozu v USA. Zdůvodnil to sérií bezpečnostních problémů z poslední doby a nutností je řešit. Americký úřad pak následovaly regulační úřady v dalších zemích.

Letoun 787 je prvním novým projektem Boeingu od roku 1995. Dvoumotorový stroj je z velké části z uhlíkových vláken a dalších kompozitních materiálů místo slitin hliníku. Je lehčí a podle výrobce má o 20 procent nižší spotřebu paliva než jiná letadla podobné velikosti. Katalogová cena dreamlinerů činí 207 milionů USD (téměř čtyři miliardy Kč).

Problémy s letadly byly jedním z důvodů, kvůli kterým klesaly akcie leteckých společností All Nippon Airways a Japan Airlines.