Práce za korunu neprošla. Antimonopolní úřad zrušil tendr na opravu D1

Oprava dálnice D1

Oprava dálnice D1 Zdroj: ctk

Výsledek tendru na opravu dálnice D1 u Velké Bíteše je podle antimonopolního úřadu neplatný. Vítězná firma OHL ŽS totiž nabídla nereálné podmínky - na dispečink Domašov chtěla dodat počítače a software za pouhou korunu. Účelový krok, který měl nabídku firmy udělat největší, tvrdí antimonopolní úřad.

Výběr vítěze u antimonopolního úřadu napadla společnost Eurovia, jejíž nabídka byla pouze o několik milionů vyšší. Zpochybňovala právě účelově nastavenou symbolickou cenu u několika položek v nabídce vítězné firmy. Úřad jí dal za pravdu a nařídil Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), aby určilo vítěze znovu.

Ředitelství silnic nyní zvažuje, zda celý tendr vypíše znovu od začátku, a nebo jen ustanoví novou výběrovou komisi, která již podané nabídky znovu vyhodnotí, řekl mluvčí ředitelství silnic Jan Studecký. Možnost odvolání proti rozhodnutí antimonopolního úřadu ŘSD neuvažuje, protože se obává časových průtahů.

ŘSD: Rekonstrukce se nezpozdí

Přestože vypsání nové soutěže je rovněž časově náročné, zpoždění rekonstrukce dálnice by ani při tomto postupu podle Studeckého nemuselo nastat. Inkriminovaný úsek totiž může být opraven až po dokončení sousedního úseku, který začíná u sjezdu Lhotka, a kde práce nabraly velké zpoždění.

Právě společnost OHL ŽS zde loni kvůli problémům s nestabilním podložím stavbu několikrát přerušila a požadovala více peněz na pokrytí neočekávaných víceprací. Toho nakonec dosáhla v říjnu, kdy jí ředitelství silnic rozpočet zvýšilo o deset milionů korun. V listopadu pak začala plánovaná zimní stavební přestávka, která trvala do začátku března. ŘSD v lednu odhadovala, že po odečtení této pauzy je firma ve skluzu přibližně 100 pracovních dnů, celkem by to mohlo být až 230 pracovních dnů.