Přísnější než Evropa: v Dillí zakázali starší dieselové vozy

Dopravní špička v indickém Dillí

Dopravní špička v indickém Dillí Zdroj: ctk/ap

Indická justice nařídila úřadům, aby z ulic v hlavním městě Dillí odstranily všechna naftová vozidla starší deseti let. Jde o další krok ve snaze zmírnit vysoké znečištění ovzduší v indické metropoli, napsala agentura Reuters.

Dopravní úřady v Dillí musejí podle soudního nařízení s okamžitou platností zrušit registrace všech vozidel na naftový pohon vyrobených před nejméně deseti lety. Nařízení má okamžitou platnost.

Indický nejvyšší soud již loni dočasně zakázal prodej velkých naftových vozidel v Dillí. Naznačil také, že by mohl uvalit dodatečnou daň na prodej naftových aut, což by mohlo zasáhnout odbyt automobilek, jako je japonská Toyota nebo indická Tata Motors.

Experti se neshodují v názoru na to, jakou měrou vozidla přispívají ke znečištění ovzduší ve městech. Několik jich ale volalo po zákazu naftových vozidel, protože způsobují větší znečištění než auta s benzinovým motorem a motocykly.

Světová zdravotnická organizace (WHO) loni jmenovala Dillí jako nejznečištěnější město na světě. Nejhorší situace pravidelně nastává v zimě, kdy šedé nebe a hustá smogová pokrývka metropoli halí už od časných ranních hodin. Dillí má asi 14 milionů obyvatel a odhadem 7,5 milionu registrovaných vozidel.

Nařízení, které má platit v Dillí, jde mnohem dál než podobná omezení zaváděná v Evropě. Například v některých německých městech platí zákaz vjezdu dieselových vozů vyrobených před rokem 1993, teprve připravované nařízení by se vyrovnalo omezení platnému v Dillí. Například v Praze se zákaz vjezdu starších vozidel do centra města teprve připravuje. V Dillí se ale dřívější soudní zákazy vztahující se na starší naftová auta dodržovaly jen málo a stejný osud by mohl potkat i nové nařízení.