Rusko sází na plynový pohon autobusů

Kreml

Kreml

Polovina veřejné automobilové dopravy v ruských městech nad jeden milion obyvatel by měla do roku 2020 jezdit na plyn. Ve městech nad 300 tisíc obyvatel by tento podíl měl být třicetiprocentní. Příslušné nařízení podepsal v květnu premiér Dmitrij Medveděv.

Systém právních norem a státní podpory „palivové transformace“ má vláda připravit do konce roku. Podle oficiálních údajů z roku 2010 jezdí v ruské veřejné dopravě 63 tisíc autobusů.

První vlaštovkou, kterou Medveděv vypustil v červnu, je zařazení plynových plnicích stanic do minimální výbavy ruských benzinek. Přechod Ruska na plynová paliva totiž brzdí hlavně scházející infrastruktura a nedostatek vozidel s plynovým pohonem. Pro naplnění ambiciózních plánů má vzniknout rozvětvená čerpací síť, budou se nakupovat nová vozidla a budovat servisní střediska pro vozidla s plynovým pohonem.

S výstavbou infrastruktury pomůže společnost Gazprom, která za tím účelem založila dceřinou firmu a chystá obrovské investice. K rozvoji stanic hodlá využít síť podniků GazpromNefť, jemuž patří přes dva tisíce pump. Při financování ale nejsou vyloučené ani soukromé investice.

Gazprom už vybral deset prioritních regionů, ve kterých spustí pilotní projekty. Zatímco plynový gigant zajistí výstavbu stanic a dodávky plynu, regiony se postarají o nákup vozidel. „Sestavili jsme investiční plán na období 2013 a 2014 v objemu třinácti miliard rublů (zhruba 8,82 miliardy korun),“ uvedl předseda představenstva Gazpromu Viktor Zubkov v Petrohradě.

Leningradská oblast už jedná s ministerstvem dopravy o financování nákupu sta autobusů na plynový pohon. Celá investice by měla Rusku zajistit až čtyřicetiprocentní úsporu za paliva ve veřejné správě.

Plyn je také mnohem šetrnější vůči životnímu prostředí. Auta v Rusku ročně produkují čtrnáct milionů tun výfukových plynů. Prezident Vladimir Putin vidí prostor pro to, aby se přechodem na plyn emise postupně snížily na polovinu až třetinu. Tamní vozový park čítá čtyřicet milionů aut, podle odhadů časopisu Forbes by do roku 2030 mohl počet automobilů s plynovým pohonem dosáhnout 2,5 milionu.

Vláda přitom chystá dotace při přechodu na plyn. Podporu získají ruští výrobci automobilů s plynovým pohonem a dovozci zařízení na výrobu a využití zemního plynu jako motorového paliva budou možná osvobozeni od celních poplatků.

Autorka je spolupracovnicí redakce