Šéf Volkswagenu: Automobilka potřebuje redukční dietu

šéf Volkswagenu Matthias Müller

šéf Volkswagenu Matthias Müller Zdroj: ctk/AP

Šéf koncernu Volkswagen Matthias Müller představuje ještě jako ředitel Porsche koncept Mission E
Šéf Volkswagenu Matthias Müller
Volkswagen
Elektrický Volkswagen s dojezdem 500 km udělá Tesle vrásky na čele
Volkswagen Cross Coupé
6
Fotogalerie

Předseda představenstva Volkswagenu, největší evropské automobilky, poskytl interview považované na urážku zákazníků. Někteří němečtí politici už zpochybňují jeho způsobilost v čele koncernu.

Německý automobilový koncern Volkswagen má opět problém. Jmenuje se Matthias Müller a je předsedou představenstva největšího evropského autovýrobce. Manažer poskytl rozhovor nedělníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung a Němci zbystřili uši.

Začátek interview byl ještě korektní. Müller přiznal pár chyb v souvislosti s aférou Dieselgate a ujistil, že to podnik myslí s nápravou „proklatě vážně". Zvrat nastal ve chvíli, kdy padla otázka, zda se firma ze skandálu poučila a jak to vlastně bude s odškodněním zákazníků na evropském trhu. V zámoří už spadla klec, protože tam se musí Volkswagen s klienty vyrovnat, což představuje miliardovou zátěž. V Evropské unii požaduje tentýž postup česká eurokomisařka Věra Jourová, která má mimo jiné na starosti ochranu spotřebitele. Pro Volkswagen by to mělo zničující účinky.

„Nemůžeme měřit všem stejným metrem,“ odsekl podrážděný Müller. A dodal, že řidičům v Evropě nevznikla žádná újma ani při spotřebě paliva, ani co se týče jízdních vlastností.

Na dotaz, jak to bude s rušením 23 tisíc pracovních míst, následně odvětil, že Volkswagen příliš přibral a potřebuje redukční dietu.

Odezva na sebe nenechala čekat. Sociální sítě jsou plné protimüllerovských výpadů, manažerovu povýšenost si nenechali líbit také politici. Slovo jim patří i z toho titulu, že spolková země Dolní Sasko, v níž sídlí centrála koncernu, drží v automobilce necelých dvanáct procent.

„Tento rozhovor je hotová nestoudnost,“ nechal se slyšet místopředseda frakce sociálních demokratů SPD ve Spolkovém sněmu Sören Bartol. „Pokud někdo uráží zákazníky, měl by zvážit, zda je správnou osobou na správném místě,“ dodal. Stejný názor má parlamentní křídlo Zelených.