Stávka na německé železnici: Vlaky z Prahy do Berlína nedojedou

Německou železnici čeká stávka

Německou železnici čeká stávka Zdroj: Reuters

Kvůli stávce německých strojvedoucích sdružených v odborech GDL nevyjede ve čtvrtek žádný přímý vlak z Berlína do Prahy, vyjíždět do české metropole budou z Drážďan. Také spoje z Prahy budou s výjimkou večerního rychlíku končit v Drážďanech.

Výstražná stávka za vyšší mzdy začne dnes ve 22:00 a skončí ve čtvrtek v 18:00. Německé dráhy Deutsche Bahn (DB) očekávají rozsáhlé dopady na provoz.

Německé dráhy uvádějí, že stávka se dotkne několika milionů cestujících. „Žádáme cestující, aby zrušili nebo odložili jiné než nezbytně nutné cesty," píší DB.

Odbory požadují zvýšení mezd o 555 eur měsíčně a vyplacení jednorázové protiinflační prémie ve výši 3000 eur. Sporným bodem je zkrácení pracovní doby z 38 na 35 hodin týdně pro pracovníky ve směnném provozu s plnou náhradou mzdy. Požadavky odborů by podle DB zvýšily náklady na mzdy o 50 procent, jako protinabídku navrhly jedenáctiprocentní zvýšení mezd a jednorázový protiinflační bonus 2850 eur. Tato prémie by díky vládnímu kompenzačnímu balíčku nepodléhala zdanění.

Spoje přes Česko, na které stávka dopadne

  • Spoje z Prahy do Berlína budou končit v Drážďanech. Prvním přímým vlakem, který z Prahy pojede až do Berlína, bude čtvrteční spoj Vindobona s odjezdem v 17:28. Z Berlína pak první přímý vlak do Prahy pojede v pátek v 06:17.
  • Středeční noční vlak z Prahy do Curychu pojede pouze do Děčína.
  • Spěšné vlaky spojující Cheb s Norimberkem podle Českých drah nevyjedou vůbec.
  • Bez omezení by měly jezdit vlaky provozované jinými dopravci, například linka z Prahy do Mnichova zajišťovaná společností Die Länderbahn.

V létě dráhy po několika měsících vyjednávání uzavřely dohodu s železničními a dopravními odbory EVG. Zaměstnanci sdružení v EVG díky ujednání dosáhli postupného zvýšení mezd o 410 eur měsíčně a jednorázovou protiinflační prémii 2850 eur.

Dohodě předcházely dvě stávky, které zablokovaly železniční dopravu v Německu. Protesty měly dopad i na přeshraniční spoje. V případě České republiky dálkové spoje do Německa končily v poslední stanici na českém území a příhraniční regionální spoje fungovaly pouze na českém území.